Minder steun, maar CDA en VVD wel in coalitie

Boeren tuinders hopen van harte dat CDA en VVD weer toetreden tot de volgende regeringscoalitie. Om het boerengeluid in Den Haag te versterken, mogen ook SGP, ChristenUnie (CU) en BoerBurgerBeweging (BBB) aanschuiven bij een nieuw kabinet.

Minder+steun%2C+maar+CDA+en+VVD+wel+in+coalitie
© Gertjan van der Wal

Maar liefst 86,2 procent van de 3.500 deelnemers aan het Nieuwe Oogst Opiniepanel hoopt op deelname van het CDA aan een nieuwe regering. In de enquête waren meerdere keuzes mogelijk. Driekwart vinkte daarom ook VVD aan.

Deze keuzes zijn opmerkelijk, omdat de steun onder agrarisch ondernemers voor deze twee partijen is afgenomen ten opzichte van de verkiezingen van 2017. Dit bleek uit de eerdere verkiezingspeiling van Nieuwe Oogst.Het zijn de traditionele boergezinde partijen die van boeren en tuinders straks een regering mogen vormen. Idealiter schuiven daarbij ook BBB (41,8 procent), SGP (32,2 procent) en CU (31,9 procent) aan.


Boerencoalitie op 66 zetels

Maar of deze vijf partijen een coalitie kunnen gaan vormen, valt zeer te betwijfelen. In de landelijke peiling van TNS-Nipo staan ze gezamenlijk op 66 zetels (Ipsos 64 zetels). En dat is, als BBB er daadwerkelijk eentje weet te veroveren, onvoldoende voor een minimale Kamermeerderheid van 76 zetels.

De huidige demissionaire coalitie VVD-CDA-CU-D66 staat er beter voor: 78 zetels volgens TNS-Nipo en 76 zetels volgens EenVandaag/Ipsos. De zetelverdeling onder die coalitie blijft stabiel ten opzichte van de vorige peilingen. Dat komt volgens Ipsos grotendeels doordat de regeringspartijen vooral met elkaar concurreren.


Een grote groep kiezers twijfelt nog tussen de VVD en het CDA. Ook de ChristenUnie wisselt de laatste maanden vooral kiezers uit met het CDA. D66 heeft een brede groep partijen als concurrent: aan ene kant coalitiepartner VVD, aan de andere kant GroenLinks, PvdA en SP.

Indien premier Mark Rutte wederom een kans krijgt een regering te vormen, kan hij voor verbreding van het zetelaantal te rade gaan bij GroenLinks (12 zetels), PvdA (11) en SP (10). De minst waarschijnlijke coalitie met PVV en FvD kan volgens de meest recente peilingen op respectievelijk 21 en 4 extra zetels rekenen.


Plattelandsdebat terugkijken

Acht kandidaat-Kamerleden voerden donderdagavond 11 maart een messcherp debat op het boerenerf. #hetplattelandkiest was trendic topic op sociale media. Bekijk het debat dat werd georganiseerd door LTO en Nieuwe Oogst hier terug.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer