Kandidaat+Kamerleden+CDA+op+bezoek+in+Valkenswaard
Nieuws
© Jasper Schel

Kandidaat Kamerleden CDA op bezoek in Valkenswaard

'De mestwetgeving is nog altijd sanctioneel geweest, nooit oplossingsgericht. Daar ligt voor jullie een belangrijke taak.' ZLTO bestuurder Janus Scheepers gaf vanochtend kandidaat Kamerleden voor het CDA Eline Vedder en Inge van Dijk net voor de verkiezingen nog wat huiswerk mee.

Het gezelschap was vanochtend te gast in de zichtstal van de varkenshouderij van Arno van Son in Valkenswaard. Het gesloten bedrijf huisvest 300 zeugen en 3000 vleesvarkens en Van Son is met zijn zus een kleine twee jaar geleden een agrarische kinderopvang gestart.

Inge van Dijk, op plek 4 van de lijst, en Eline Vedder (23) laten zich bijpraten over het bedrijf van Van Son. Natuurlijk komen ook al snel de verschillende knelpunten aan de orde, waaronder de Brabantse stikstofregelgeving. Het CDA-duo is het erover eens dat de provincie Noord-Brabant zou moeten aansluiten bij de landelijke stikstofwetgeving. Vooral de deadline voor het aanpassen van bestaande stallen is veel Brabantse veehouders een doorn in het oog.


'Geen overhaaste keuze'

Vedder vraagt Van Son wat de strengere regelgeving voor zijn bedrijf betekent. 'We moeten nu de ammoniakemissie terugdringen op stalniveau en dat is een flinke investering. Daarnaast zijn we een nieuwe stal aan het bouwen en moeten we keuzes maken voor welk systeem en wat voor soort mestscheiding we gaan. We willen graag scheiden aan de bron maar we willen geen overhaaste keuze maken omdat je dan waarschijnlijk wordt ingehaald door tijd en nieuwe ontwikkelingen.'

'Het is een drogredenering dat vermindering van vee in ons land helpt bij het oplossen van de klimaatopgaven'

Ook wil de varkenshouder op het bedrijf mest gaan verwerken. Hij heeft te weinig grond om het op zijn eigen bedrijf af te zetten en afvoeren is duur. ZLTO bestuurder Janus Scheepers haakt daarop in: 'De mestwetgeving is nog altijd sanctioneel geweest, nooit oplossingsgericht. Daar ligt voor jullie een belangrijke taak', zo gaf hij de kandidaat Kamerleden mee.


Aansluiten bij landelijke wetgeving

ZLTO pleit ervoor dat Brabant aansluit bij de landelijke stikstofwetgeving. Scheepers: 'Anders moeten ondernemers nu halsoverkop stallen bouwen terwijl er nog volop systemen in ontwikkeling zijn en getest worden. Stallen moeten vijftien tot twintig jaar mee kunnen. Korter dan dat kan echt niet gezien het investeringsritme van de ondernemer.'

Vedder en Van Dijk luisteren knikkend toe. 'Een heel terecht punt', vat Vedder haar zienswijze kort en bondig samen. Ook verwijst ze de wensen van onder meer D66 en de Partij voor de Dieren voor halvering van de veestapel naar de prullenbak. 'Het is een drogredenering dat vermindering van vee in ons land helpt bij het oplossen van de klimaatopgaven. De productie zal naar het buitenland verplaatsen en daar zijn de milieuregels veel minder streng. Netto ga je er dan op achteruit wat klimaat betreft.'


Portefeuille

Van Dijk komt, afgaande op de peilingen, zeer waarschijnlijk in de Tweede Kamer. Welke portefeuille ze dan zal bekleden, weet ze nog niet. 'Landbouw zou logisch zijn, maar Eline heeft een grote achterban dus die kan ook nog in de Kamer komen. Ik heb een IT en financiele achtergrond dus dat zou ook goed kunnen.'

De Gemertse wethouder vindt het debuut van de BoerBurgerBeweging geen welkome aanvulling van het politieke spectrum. 'Ik ben veel meer voor samenwerking in plaats van het tegen elkaar afzetten. Samen ben je veel sterker. Maar ja, we zullen zien hoe het loopt.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer