Effect PRRS-vaccinatie versterkt door gezonde darm

Varkens reageren beter op een PRRS-vaccinatie wanneer ze een grote variatie micro-organismen in de darm, de microbiota, hebben. Dat is het eerste resultaat van een studie naar de relatie tussen darmgezondheid en het effect van vaccinatie.

Effect+PRRS%2Dvaccinatie+versterkt+door+gezonde+darm
© Henk Riswick

Varkens hebben vaak te maken met co-infecties van het PRRS- en circovirus. Deze twee luchtweginfecties zorgen bij biggen en vleesvarkens voor een achterblijvende groei. Met name de vaccinatie tegen PRRS heeft onvoldoende effect om de ziekte onder controle te krijgen.

Er komt daarbij steeds meer bewijs dat een gezonde microbiota in de darm een positief effect heeft. Het effect van een vaccinatie zou er mogelijk ook positief door worden beïnvloed. Megan Niederwerder en haar team van de Kansas State University in de Verenigde Staten onderzoeken deze relatie tussen de microbiota in de darm en luchtweginfecties.


Twee groepen biggen

In het onderzoek hebben de onderzoekers de biggen gevaccineerd tegen PRRS. Op 28 dagen na de vaccinatie hebben ze mestmonsters verzameld van 52 biggen. Daarna zijn de biggen bewust besmet met zowel het PRRS-veldvirus als het circovirus. Op 42 dagen na de bewuste besmetting is vervolgens opnieuw een mestmonster genomen. Dat gebeurde bij twintig biggen met de hoogste groei en twintig biggen met een lage groei.

De microbiota werd daarbij geanalyseerd. Hieruit kwamen duidelijke verschillen naar voren. De biggen met de hoge groei toonden een veel grotere diversiteit van de microbiota dan de biggen met de lage groei. Een aantal bacteriegroepen in de darm was daarbij beter vertegenwoordigd en andere juist minder.

De grotere diversiteit en de gevonden bacteriegroepen duiden op een gezondere darm bij de biggen met de hoge groei. Voorlopige conclusie is dat een gezondere darm zorgt voor een beter effect van de PRRS-vaccinatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer