Varkensdierenarts: 'Vroeg vaccineren is voordelig bij PRRS'

Het speenmoment is de meest uitdagende periode in het leven van een varken. 'Vroeg vaccineren tegen PRRS is daarom een uitkomst', vindt varkensdierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof Dierenartsen.

Varkensdierenarts%3A+%27Vroeg+vaccineren+is+voordelig+bij+PRRS%27
© Zoetis

Waarom is vroeg vaccineren beter?

'Afweer opbouwen duurt altijd een week of twee tot drie. Als je op twee of drie weken leeftijd vaccineert, zijn de biggen bij het spenen net wel, net niet goed beschermd. Met de komst van Suvaxyn PRRS MLV kun je al vanaf dag één vaccineren tegen PRRS en weet je zeker dat de biggen goed zijn beschermd op het moment van spenen.'

Vroeg vaccineren zorgt voor een goede bescherming in de meest uitdagende periode in het leven van een varken: het speenmoment

Arjan Schuttert, varkensdierenarts bij De Oosthof

Er is dan toch nog immuniteit via de biest?

'De maternale immuniteit via de biest kan een punt zijn. Maar de ervaring is dat de biggen toch goed immuniteit opbouwen bij vroeg vaccineren, omdat er ook een celgebonden afweer is en die wordt niet verstoord door de antilichamen van de biest. We zijn bij De Oosthof voorstander van vroeg vaccineren. We zien een goede bescherming van de biggen bij het spenen en bij opleg in de vleesvarkensstal. Dat is nodig, want je doet het om problemen bij vleesvarkens te voorkomen.'Wordt het aantal handelingen niet te veel?

'Daar zijn we niet bang voor. Je moet de biggen toch behandelen. Ze hebben ijzer nodig, een behandeling tegen coccidiose, een oornummer, staart couperen en de mycoplasmavaccinatie. De vaccinatie tegen PRRS erbij is een kleine moeite. De biggen zijn na de behandeling altijd een beetje in de war, maar ze herstellen snel aan de uier van de zeug. Het is beter om alles in één keer te doen dan in meerdere keren. Dat zorgt voor minder stress.'


Hoe kijkt u aan tegen het risico van twee PRRS-vaccins op een bedrijf?

'Het is in Denemarken één keer fout gegaan, terwijl er wel veel verschillende PRRS-virustypen aantoonbaar zijn. Maar ze zijn zelden agressief. We zien het ook niet meer als een risico dat er einde opfok nog vaccinvirus aantoonbaar is. Je weet dan dat de biggen nog goed beschermd zijn. Als je bang bent voor recombinaties tussen veld- en vaccinvirussen, zou je helemaal niet moeten gaan vaccineren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer