Meer+rendement+varkenshouders+door+aanpak+PRRS
Achtergrond
© Twan Wiermans

Meer rendement varkenshouders door aanpak PRRS

Varkenshouders die kans zien de activiteit van PRRS op een laag peil te houden, verdienen daar geld mee. Voor een bedrijf met 600 zeugen gaat het om plus van 1,13 gespeende biggen per zeug per jaar en de biggenuitval voor spenen ligt 0,22 big lager.

Dit blijkt uit onderzoek dat De Oosthof Varkensdierenartsen samen met HIPRA uitvoerde. Uit twee studiegroepen die actief zijn binnen Noaberbig – collectieve aanpak PRRS gebaseerd op Area Regional Control (ARC) – meldden zich tien vermeerderingsbedrijven (zo'n 7.500 zeugen) en twee vleesvarkensbedrijven voor deelname.

De bedrijven zijn gedurende een half jaar intensief gemonitord door maandelijks bloedonderzoek bij dertig biggen voor en na spenen of na een PRRS-enting. Daarnaast werden technische en economische resultaten betrokken bij het onderzoek. Centraal staat de vraag wat het effect is van PRRS-stabiliteit op de bedrijfsresultaten.


Financieel voordeel of nadeel

'Dat verband is er', zegt Herman Prust van HIPRA. PRRS-stabiliteit heeft onder andere door meer levend geboren biggen en een lagere uitval een meerwaarde van pakweg 20.000 euro op een bedrijf van 600 zeugen. Het omgekeerde bleek uit het onderzoek echter ook: PRRS-instabiele weken kosten geld.

Zo daalde in instabiele weken het aantal levend geboren biggen met 2 procent, het aantal doodgeboren biggen per toom steeg met ruim 30 procent, de uitval voor spenen ging 14 procent omhoog en het aantal gespeende biggen daalde ruim 3 procent.


Biosecuritycheck

Op alle bedrijven is ook een biosecuritycheck uitgevoerd. De schaal van het onderzoek was echter niet groot genoeg om daar conclusies aan te verbinden, geeft Prust aan. Bij onderzoek in Spanje bij een integratie met 90.000 zeugen werd wel een relatie werd aangetoond tussen PRRS en biosecurity.

Over de resultaten op de twee vleesvarkenbedrijven kan Prust weinig zeggen. Twee bedrijven zijn te weinig voor statistisch onderzoek. 'We wilden ze vooral onderzoeken omdat er biggen van deelnemende vermeerderaars worden opgelegd.' Prust noemt het niet uitgesloten dat dit onderzoek een vervolg krijgt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer