Jannink tevreden over biggen vroeg vaccineren tegen PRRS

Wil je PRRS goed onder de duim houden, dan is vroeg vaccineren van de biggen een goede optie. Dat vindt Bart Jannink, bedrijfsleider op het gesloten varkensbedrijf van Jos Eeltink in het Overijsselse Ambt Delden. 'En het is beter voor de big en werkt efficiënter.'

Jannink+tevreden+over+biggen+vroeg+vaccineren+tegen+PRRS
© Varkens Archief

Jannink heeft twee jaar ervaring met vroeg vaccineren van de biggen tegen PRRS. Vrijwel direct na de introductie van Suvaxyn PPRS MLV, het PRRS-vaccin van Zoetis, stapte hij over. 'Toen ik las dat ik de biggen vroeg kon behandelen, was ik daar direct voor. We hebben al ervaring met vroeg vaccineren tegen mycoplasma en dat bevalt prima. Dus de keuze om ook vroeg te gaan vaccineren tegen PRRS was snel gemaakt.'

De overstap naar het vroeg vaccineren was niet moeilijk. Op de biggenbehandelkar kwam een extra 'puls' – een doseersysteem voor het vaccin – en daarmee kon het beginnen.


Andere behandelingen

Vroeg vaccineren is in de ogen van de bedrijfsleider beter dan vaccineren in de tweede of derde week in de kraamstal. De biggen worden op dag vier tot vijf toch al opgepakt om ze te behandelen voor onder andere de ijzerinjectie, het oornummer en de vaccinatie tegen mycoplasma.

Het liefst verricht ik alle behandelingen in één keer op dag vier of vijf

Bart Jannink, bedrijfsleider varkensbedrijf Ambt Delden

'Het maakt dan niet zoveel uit dat er nog een vaccinatie bij komt. Het behandelen is toch nodig op dat moment. Maar je wilt de biggen verder in de kraamstal zoveel mogelijk met rust laten. Dus beter alles in één keer dan meerdere keren oppakken. Wat dat betreft zou ik er direct voor tekenen als ook de circovaccinatie al bij het behandelen kon. Dan hoeven we ze op drie weken helemaal niet meer op te pakken. Het scheelt stress en arbeid.'


Geen negatieve effecten

Van de extra vaccinatie bij het biggen behandelen kan Jannink geen negatieve effecten merken bij de biggen. 'Er zijn weleens entstoffen die hard aankomen bij de biggen, maar dat is hierbij zeker niet het geval. De biggen zijn na het biggen behandelen altijd iets van slag, maar dat is nu niet anders geworden.'

De overstap naar vroeg vaccineren is ook gemaakt om de PRRS-druk op het bedrijf nog beter onder controle te krijgen. Het duurt altijd even, voordat biggen na de vaccinatie goed zijn beschermd tegen PRRS. Bij vaccineren op twee of drie weken leeftijd zijn de biggen bij het spenen nog niet goed beschermd. Door de biggen al op dag vier of vijf vaccineren, is het wel zeker dat de biggen bij spenen goed zijn beschermd.


Rustig bij zeugen

Die missie lijkt volgens de bedrijfsleider van het Twentse varkensbedrijf zeker geslaagd. 'We merken nu helemaal geen verschijnselen meer bij de gespeende biggen. Mede daardoor is het ook rustig bij de zeugen.'

Bij de zeugen die om de zestien weken worden gevaccineerd, gebruikt Jannink hetzelfde vaccin als bij de biggen. 'De bijsluiter raadt het ook aan. Het is een goed vaccin, dus waarom zouden we het niet doen? We verkleinen daarmee ook het risico dat er recombinante PRRS-virussen ontstaan.'


Rustig bij vleesvarkens

Het belangrijkste effect van het goed onder controle hebben van PRRS, is dat het ook bij de vleesvarkens rustig is. Daar loopt het goed zonder PRRS-problemen die kunnen leiden tot luchtwegaandoeningen, achterblijvende groei en voerconversie. Ook na opleg in de vleesvarkensstal zijn er geen problemen, terwijl dit altijd de meest gevoelige periode is en de biggen jong zijn, als ze worden opgelegd.

Vanwege ruimtegebrek in de biggenstal gaan de biggen al op acht tot negen weken leeftijd en bij een gewicht van gemiddeld 17 tot 18 kilo naar de vleesvarkensafdeling. 'Het vergt wel even wat extra stookkosten en goed voer bij opleg, maar dan loopt het ook', zegt Jannink.


Prestaties

De 460 TN50-zeugen en de 4.600 vleesvarkens van de PIC 410 presteren prima. Gemiddeld halen ze jaarrond een groei van 968 gram per dag bij een voerconversie van 2,51. De bedrijfsleider is na twee jaar vroeg vaccineren tegen PRRS dan ook tevreden en ziet geen reden om het anders te doen.


Bloed- en speekselmonsters

PRRS en andere ziektekiemen worden goed gemonitord op het varkensbedrijf in Ambt Delden. Minimaal één keer per jaar worden er bloedmonsters genomen om zekerheid te hebben dat het goed gaat. Tussendoor gaat de controle via speekselmonsters. 'Dat kun je snel een gemakkelijk zelf doen', zegt Bart Jannink. 'We hebben daardoor een goed beeld van de situatie en weten dat het rustig is. Als we toch denken dat er iets rommelt, dan doen we nog een keer een extra speekselonderzoek. Je weet dan snel of er iets speelt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer