Rechter: Van Keimpema (FDF) terecht uit FrieslandCampina gezet

Bestuurder Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force is terecht FrieslandCampina uitgezet. Dat heeft de rechter geoordeeld. Het Friese melkveebedrijf van Van Keimpema was volgens de rechter kwalitatief ondermaats.

Rechter%3A+Van+Keimpema+%28FDF%29+terecht+uit+FrieslandCampina+gezet
© ANP

FrieslandCampina heeft het lidmaatschap van Van Keimpema en haar man in het voorjaar van 2019 stopgezet na een reeks incidenten en waarschuwingen. Dit besluit werd door de ondernemers aangevochten. Zij stelden onder meer dat er te weinig tijd was gegund voor herstel.

Van Keimpema vindt dat Friesland Campina doelbewust heeft toegewerkt naar een beëindiging van het lidmaatschap omdat zij secretaris en woordvoerder is van Farmers Defence Force (FDF) en tevens voorzitter is van de kritische Dutch Dairy Board en de European Milk Board.


Niet ordelijk

De coöperatie had tussen juni 2018 en februari 2019 drie keer de melkinname had opgeschort vanwege onvolkomenheden. Daarbij was onder meer de reinheid van de melk in het geding. Ook was de kalversterfte hoger dan de maximaal toegestane 20 procent. Bij controle door beoordelingsorganistie Qlip zijn bij herhaling diverse grote en kleine tekortkomingen aangetroffen. De grote afwijking hield onder meer in dat het bedrijf niet ordelijk was, de opslag van voer en het tanklokaal waren niet schoon.

Ook kreeg Friesland Campina in mei 2017 een melding van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). Deze organisatie stelde naast tekortkomingen met betrekking tot huisvesting (verzakte vloerroosters) ook tekortkomingen vast met betrekking tot een vuile melkput en tanklokaal. Tevens constateerden zij dat er 'overal afval in het land lag van plastic en kapotte stukken drainagebuis en dat er een mestwagen in sloot ligt waaruit melkvee dan weer moet drinken.'


Oordeel van de rechter

De rechter oordeelde dat FrieslandCampina niet over een nacht ijs is gegaan bij het besluit het lidmaatschap te beëindigen. De coöperatie heeft de ondernemers meerdere herstelperiodes gegeven. De rechter stelt dat daarmee voldoende kansen zijn gegeven om verbetering te laten zien. De rechter vindt dat FrieslandCampina het lidmaatschap mag beëindigen als het de kwaliteit onvoldoende vindt.

'Ontslagbescherming' vanwege de activiteiten die Van Keimpema in de belangenbehartiging doet, zijn volgens de rechter niet van toepassing in deze zaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer