Van+der+Tak+in+gesprek+met+Achterhoekse+FDF%2Dboeren
Nieuws
© Robin Britstra

Van der Tak in gesprek met Achterhoekse FDF-boeren

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak bracht vrijdag een werkbezoek aan diverse Achterhoekse actieboeren, onder wie konijnenhouder Henk Oonk en de lokale Farmers Defence Force-kopstukken Thijs Wieggers en Rutger van Lier. 'Het mooie van Sjaak is dat hij gelijk in de breedte mensen aan het verbinden is', aldus laatstgenoemde.

Van Lier was de initiator van het werkbezoek. 'Ik ben de zoon van een tomatenteler en kom, net als Sjaak, uit het Westland. Drie jaar geleden ben ik naar de Achterhoek verhuisd en binnen no-time was ik een van de leiders van een van de grootste boerentrekkergroepen van Nederland, samen met Thijs Wieggers.'

Toen bekend werd dat Van der Tak, die Van Lier nog kende vanuit het Westland, LTO-voorzitter werd, begonnen de twee contact te onderhouden. 'Sjaak en ik zijn allebei Westlanders en allebei kartrekkers, voorvechters voor de landbouw. Ik heb hem een paar keer in contact gebracht met mensen en daarop heb ik hem uitgenodigd om eens langs te komen.'


Verrassing

Wat Van Lier in petto had voor de kersverse LTO-voorzitter wist Van der Tak van tevoren niet. Van Lier stelde een uitgebreid programma samen, waarbij onder meer werd gesproken met Toon Ruiken van de Achterhoekse politie. 'Dat is de enige agent die nauw contact heeft met de actieboeren', stelt Van Lier. 'Hij gaat ook met al onze acties mee, hij is onderdeel van ons succes.'

Ook werd konijnenhouder Henk Oonk bezocht. Een boer die volgens Van Lier op geheel eigen wijze actie voert. 'Thijs en ik zijn meer van het gestrekte been, van harde acties. Henk is meer van de kennis en de lobby. Hij mailt naar iedereen hele inhoudelijke stukken. Hij heeft contact met Johan Vollenbroek, met het Koninklijk Huis, met Rob Jetten. Dankzij hem komt Jetten binnenkort ook bij ons voor een gesprek.'


Stofwolk

Van der Tak stelde tijdens het bezoek dat de Achterhoekse FDF-boeren een stofwolk veroorzaken met hun acties. 'Maar het lukt altijd om hand in hand met degene die we bezoeken de stofwolk uit te lopen', zegt Van Lier. 'Dat zijn ook onze intenties.' Hij refereert aan de acties in december jongstleden, toen supermarktdc's werden geblokkeerd en Jumbo-eigenaar Frits van Eerd persoonlijk werd bezocht.

'Dat is wel een soort gamechanger geweest in het verhaal met de supermarktbranche. En Sjaak zegt dan ook dat wij in de gesprekken met het CBL de lead moeten nemen, zodat de gewone boer die de kolen uit het vuur haalt ook een gezicht krijgt.'

Volgens Van Lier kunnen LTO en de actieboeren elkaar versterken, ondanks hun verschillende werkwijzes. 'We hebben elkaar nodig en kunnen elkaar versterken. De afgelopen jaren deed LTO wel eens dingen waar bij veel boeren de wenkbrauwen van gingen fronsen. Terwijl diezelfde boeren ook zeggen dat LTO in de regio's supergoed werk doet. Als Sjaak nu voor het landelijke LTO gaat doen als hij voor de tuinbouwsector heeft gedaan, kunnen we een hoop mooie dingen bereiken. Het mooie van Sjaak is dat hij gelijk mensen in de breedte aan elkaar verbindt. Als boeren niet tegen elkaar, maar mét elkaar.'

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer