Zorgen bij boeren over bouw megadatacenter bij Zeewolde

Boeren in zuidelijk Flevoland zijn bezorgd over de komst van een groot datacenter aan de rand van Zeewolde. Die zorgen gaan vooral over het koelwater dat het megacomputercentrum gaat gebruiken en daarna weer loost op het oppervlaktewater.

Zorgen+bij+boeren+over+bouw+megadatacenter+bij+Zeewolde
© Arcadis

De zorgen komen maandagavond naar voren tijdens een voorlichtingssessie van gemeente Zeewolde en LTO Noord. Ruim zestig agrarisch ondernemers uit de omgeving krijgen uitleg van CDA-wethouder Egge Jan de Jonge van Zeewolde, heemraad Piet Boer van waterschap Zuiderzeeland en een aantal medewerkers van Arcadis, het bureau dat het bouwproces begeleidt namens de nog anonieme initiatiefnemer.

Op de locatie Trekkersveld IV, een bedrijventerrein langs de Gooiseweg aan de westkant van Zeewolde, moet binnen een paar jaar een 161 hectare groot datacentrum komen in voorlopig vijf hallen met aangebouwde kantoren. De kolos, ook wel een hyperscale genoemd, gaat zo'n 1.380 megawatt elektriciteit verbruiken om de computerdata te verwerken. Ter vergelijking, Windpark Zeewolde heeft met 83 turbines een capaciteit van 320 megawatt.


Slokop

Voor de koeling van het datacenter wordt water ingenomen uit de naastgelegen Hoge Vaart. Zowel de inname van koelwater als het lozen ervan na gebruik baart boeren zorgen, blijkt op de bijeenkomst. De koelinstallatie is namelijk nogal een slokop. Per uur wordt zo'n 270 kuub water het koelsysteem ingepompt, 54 kuub per uur verdampt onderweg in de klimaatbehandelingsinstallaties. 'Dat is dus ongeveer evenveel als het beregenen van 1.000 hectare aardappelen', rekent een deelnemer even snel voor.

'Wat als het langere tijd erg droog is en het waterpeil in de Hoge Vaart tot onder een kritisch punt daalt? Geldt dan nog steeds dat boeren en het datacenter gelijk worden behandeld als het gaat om waterverbruik? Of wordt dan voorrang gegeven aan het datacenter?', vraagt een ander zich af. 'In het droge jaar 2018 zaten we al op de grens van wel of niet meer kunnen beregenen.'


Watergarantie

Arcadis-waterexpert Toon Boonekamp: 'Een 100 procent watergarantie is nog niet te geven. Wel is de kans heel klein dat we nog eens in de verdringingsreeks terechtkomen.' Boer van waterschap Zuiderzeeland wijst erop dat de bouwer rekening heeft te houden met de normen. Voor de zekerheid wordt een back-up aangelegd via een aanvoer- en retourleiding naar het Wolderwijd.

Omdat het datacenter geen algengroei in het systeem wil, worden biociden toegevoegd aan het koelwater. Om corrosie tegen te gaan, wordt het ook zuurstofarm gemaakt. Daarnaast is het lozingswater nog eens een stuk warmer als het terugvloeit de Hoge Vaart in. De boeren vragen garanties dat de kwaliteit van het omringende oppervlaktewater er niet op achteruit gaat.


Schadelijke stoffen filteren

Volgens Boonekamp zal het temperatuurverschil van het lozingswater beperkt blijven tot maximaal 5 graden met een maximum van 30 graden. De installatie bevat bovendien filters om eventuele schadelijke stoffen er weer uit te halen voordat het water wordt afgevoerd. Volgens Boer moeten de initiatiefnemers ook hier aan de normen voor restwaarden voldoen, voordat ze een lozingsvergunning kunnen krijgen.

Wethouder De Jonge benadrukt nog eens open met de agrarisch ondernemers en bewoners in de omgeving te willen communiceren. 'We beseffen dat een datacenter veel impact heeft. We willen goed omgaan met de boeren en andere bewoners eromheen en naar hen luisteren. We staan open voor eventuele kritiek, daar worden de plannen alleen maar beter van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer