Data bodemgebonden schimmels en aaltjes toegankelijk

In 22 Europese landen is de database voor aaltjes- en schimmelbestrijding beschikbaar op www.best4soil.eu. De database is belangrijk voor de bestrijding van schimmels en aaltjes bij akkerbouwgewassen, groentegewassen en groenbemesters.

Data+bodemgebonden+schimmels+en+aaltjes+toegankelijk
© Han Reindsen

Binnen het Europese netwerk Best4soil is hard gewerkt om zoveel mogelijk wetenschappelijke informatie over aaltjes en bodemschimmels te verzamelen. Deze kennis is op een gestructureerde manier toegankelijk gemaakt via een Beslissing Ondersteunende Systeem (BOS). De werkwijze werd maandagmorgen tijdens een online persconferentie toegelicht.

Gezonde bodems zijn van groot belang voor de toekomst van de Europese tuinbouw en de productie van akkerbouwgewassen. Vooral in intensieve productiesystemen zijn bodemziekten een belangrijke factor met een negatief effect op de bodemgezondheid. Toepassing van een goede gewasrotatie vormt de basis om de opbouw van bodemziekten te voorkomen.

Met Best4Soil is een netwerk in heel Europa door telers, adviseurs, voorlichters en onderzoekers met elkaar in contact te brengen. Dit netwerk bevordert praktijkgerichte kennis over vier mogelijkheden (compost, groenbemesters, anaerobe grondontsmetting, (bio)solarisatie) voor de bestrijding van bodemziekten.


Behouden of verbeteren

Met een website en het organiseren van bijeenkomsten en evenementen in twintig Europese landen gaat het netwerk van Best4Soil kennis over bodemgezondheid uitwisselen. Het hoofddoel is om de bodemgezondheid in Europa te behouden, te verbeteren of te herstellen. De open database biedt informatie over de ziekteverwekkers en aaltjes om telers te helpen bij de gewasrotaties en innovatieve beheersmaatregelen.

Best4Soil is een netwerk in twintig landen. Het gaat om Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Het consortium van Best4Soil bestaat uit adviseurs, veredelaars, communicatiespecialisten, telers en onderzoekers uit acht Europese landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer