Jaar+start+slecht+voor+pluimveesector
Nieuws
© Ger Loeffen

Jaar start slecht voor pluimveesector

De pluimveehouderij gaat het jaar 2021 zeer slecht in. Bij leghennen spelen de lagere eierprijzen een rol. In de vleeskuikensector dalen de prijzen fors door de coronacrisis en de vogelgriep. Dat meldt Agrimatie.

Voor de leghennensector berekende Agrimatie het saldo voor een gestandaardiseerd bedrijf met 55.000 scharrelhennen. Bij dat bedrijf kwam in januari het saldo uit op 15.000 euro. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van januari vorig jaar. Dit komt doordat de eierprijzen 11 procent lager zijn. Het saldo ligt daarmee duidelijk onder het langjarig gemiddelde. En na aftrek van de overige kosten resteert een negatief inkomen.

De opbrengsten zijn in januari 2021 12.000 euro, 11 procent lager dan dezelfde maand in 2020. De eierconsumptie ligt in januari sowieso op een lager niveau. Dit jaar is de afzet extra lastig, wat resulteert in lagere eierprijzen. Het prijsniveau van scharreleieren lag in januari 8 procent onder het langjarig gemiddelde van 2011-2020.


Vraag nog steeds afgenomen

Dit komt mede doordat scharrel- en kooieieren vaak naar de horeca en andere foodservicebedrijven gaan. Die zijn nog altijd getroffen door de coronamaatregelen. Ook de vraag van de verwerkende industrie naar eieren nam af door een lagere behoefte aan verwerkte producten en de voldoende grote voorraden.

Het voortschrijdend jaarsaldo ligt in januari 2021 35.000 euro boven het langjarig gemiddelde. Sinds het dieptepunt in mei 2019 was er een opgaande trend tot de piek in juli vorig jaar. Daarna daalde het voortschrijdend saldo snel door lagere saldi, door lagere eierprijzen. In januari ligt het voortschrijdend jaarsaldo per leghen per jaar 0,63 euro boven het langjarig gemiddelde van 4,14 euro.De vraag naar tafeleieren is goed, met veel vraag naar eieren met sterren die in supermarkten worden verkocht. De prijsvorming daarvan is grotendeels gebaseerd op vaste afspraken.


Dieptepunt vleeskuikens

Voor de vleeskuikensector berekende Agrimatie de resultaten van een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens. Het nieuwe jaar begon voor deze houderij met een nieuw dieptepunt. Het saldo is in januari 2021 met driekwart gedaald vergeleken met dezelfde maand in 2021 en komt daarmee uit op 4.800 euro. Door de coronacrisis zijn de opbrengsten erg gedaald. Het saldo is zover gezakt dat na aftrek van de overige kosten het inkomen sterk negatief is geworden.In maart 2020 stortte de afzet van kuikenvlees in door de tijdelijke sluitingen van restaurants en andere foodservicebedrijven. Dat had een grote invloed op de afzet van grillkippen. Dat afzetverlies naar de horeca werd deels gecompenseerd door een grotere afzet via supermarkten, omdat consumenten meer zelf gingen bereiden. De verkoop van conceptkuikens in de supermarkten liep daardoor goed. Maar de handel in reguliere kuikens daalde sterk. omdat die vooral worden uitgevoerd naar foodservicebedrijven in het buitenland.


Structureel herstel nog niet in zicht

Vergeleken met januari vorig jaar is de contractprijs 8 procent gedaald, waardoor de opbrengsten ruim 11.000 euro lager uitkomen voor het standaardbedrijf. De kuikenmarkt kruipt langzaam uit het dal met stijgende prijzen op de markt voor vrije kuikens. Maar een structureel herstel van de markt is nog niet in zicht.

De voerkosten liggen in januari ruim 7.000 euro ofwel 8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Sinds september 2020 zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een prijsstijging van het vleeskuikenvoer.

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  10 %
 • Zondag
  12° / 6°
  10 %
Meer weer