Grove delen nodig in startvoer vleeskuikens

Voor een goede ontwikkeling van de klier- en spiermaag moet er in het voer voor jonge vleeskuikens voldoende grove delen zitten. Dat is nodig voor een goede voerconversie en groei, stelt Hans Wagenaars, keyaccountmanager vleeskuikens van ABZ Diervoeding.

Grove+delen+nodig+in+startvoer+vleeskuikens
© Twan Wiermans

Bij vleeskuikens spelen de klier- en spiermaag een belangrijke rol in de vertering van het voer. De kliermaag scheidt enzymen en zuur af die in de spiermaag goed door het voer worden gekneed. In de wand van de spiermaag zitten ribbels die helpen bij het malen van het voer. Het kneden en het malen van het voer zorgen voor een goede vertering. Om te zorgen dat de spiermaag goed zijn werk kan doen en het voer goed wordt verteerd, is het dan wel nodig dat het voer lang genoeg in de spiermaag verblijft.

'Grove delen stimuleren de werking van de klier- en spiermaag van het kuiken, zegt Wagenaars. 'Dit zorgt voor een goede aanzuring en zo een betere vertering van het opgenomen voer, waardoor de kans op verstoring van het microbiële evenwicht in het maag-darmkanaal afneemt. Op latere leeftijd krijgt een kuiken grove delen vooral in de vorm van hele tarwe, maar voor een goede ontwikkeling van de klier- en spiermaag is het van essentieel belang om ook in de startfase te sturen op de structuur in de korrel.'


Te snel

Zitten er in de startfase te weinig grove delen en te veel fijngemalen grondstoffen in het voer, dan wordt de ontwikkeling van de klier- en spiermaag onvoldoende gestimuleerd. Daarbij is de sluitspier tussen kliermaag en spiermaag zwak en is de overgang wijd. Het voer gaat dan te snel door de klier- en spiermaag en vervolgens ook te snel door de darm. De voerconversie zal stijgen en er is meer risico op darmproblemen en natte mest.


Bij voldoende grove delen zijn de klier- en spiermaag beter ontwikkeld zoals link op de foto is te zien.
Bij voldoende grove delen zijn de klier- en spiermaag beter ontwikkeld zoals link op de foto is te zien. © ABZ Diervoeding

Bij voldoende grove delen zijn de klier- en spiermaag juist veel beter ontwikkeld en de overgang van klier- naar spiermaag is veel nauwer (zoals links op de foto's is te zien). Het voer verteert beter, de voerconversie daalt, de groei stijgt en er zijn minder risico's op natte mest.


Juiste grondstoffen

Daarom is het volgens Wagenaars belangrijk dat de juiste grondstoffen voor de spiermaagontwikkeling grover worden behandeld. 'In onze fabriek kunnen we de maalfijnheid exact per grondstof regelen. We kunnen daarbij secuur sturen op de structuur, zodat we een mindere voerbenutting voorkomen en tegelijk de korrelkwaliteit niet uit het oog te verliezen Daarmee zorgen we dat de organen van het kuiken zich goed kunnen ontwikkelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer