Risico op bruinrotbesmetting via baggerspecie beperken

Waterschap Hunze en Aa's probeert in overleg met regionale aardappeltelers het risico op verspreiding van bruinrot via baggerspecie te voorkomen.

Risico+op+bruinrotbesmetting+via+baggerspecie+beperken
© Waterschap Noorderzijlvest

Het waterschap bekijkt jaarlijks waar in het werkgebied bruinrot is vastgesteld. Wanneer aardappeltelers aangeven risico's te zien met bruinrot, proberen ze in gezamenlijk overleg het baggerwerk op een verantwoorde manier uit te voeren. Waterschap Hunze en Aa's baggert elke watergang eens in de acht tot tien jaar.

De perceeleigenaren bepalen samen met de medewerkers van het waterschap waar het baggerslib wordt neergelegd om te rijpen. De baggerspecie wordt vervolgens gebruikt bij herstel van taluds en onderhoudspaden. Ook wordt baggerspecie verwerkt op het perceel dat grenst aan de betreffende watergang. Dit gebeurt in de periode van februari tot april.


Overleven in baggerspecie

De bruinrotbacterie overleeft ongeveer één maand in baggerspecie. In bitterzoetplanten in de bagger kan de bruinrotbacterie langer overleven. Om besmettingsrisico te voorkomen, adviseert het waterschap om de bagger dun uit te spreiden op het perceel en hierop een jaar lang geen waardplanten te telen, zoals aardappelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer