Gebied beregeningsverbod bruinrot blijft krimpen

Het gebied waar een beregeningsverbod geldt voor oppervlaktewater door bruinrot, wordt in 2020 waarschijnlijk weer kleiner. Dat zei Bert Waterink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag op de eerste LTO-pootgoedavond in Uithuizen.

Gebied+beregeningsverbod+bruinrot+blijft+krimpen
© Twan Wiermans

De herziening van de beregeningsverbodsgebieden is onderdeel van het NVWA-project 2016-2021. In het kader hiervan heeft de NVWA sinds 2016 zo'n 1.300 watermonsters per jaar binnen de beregeningsverbodsgebieden genomen. Als een locatie drie jaar lang vrij is van bruinrot, wordt deze vrij verklaard.

Naar aanleiding van dit onderzoek en de stroomgebiedenkaarten heeft de NVWA de gebieden waar een beregeningsverbod geldt, opnieuw in kaart gebracht. De omvang van de verbodsgebieden is dit jaar met ruim 11 procent afgenomen. Het gaat om gebieden in Noord-Holland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Optimistisch

Waterink is optimistisch over de uitkomsten van het onderzoek: 'In 2019 was bijna 86 procent van de monsters in de verbodsgebieden niet besmet. Dit jaar zijn buiten de gebieden 52 monsters genomen en deze waren vrij van bruinrot. De gebieden worden daarom niet uitgebreid. Ik denk dat de gebieden met een beregeningsverbod voor 2020 kleiner worden.'

In 2019 was bijna 86 procent van de monsters in de verbodsgebieden niet besmet

Bert Waterink, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De bruinrotbacterie dooft snel uit als er geen waardplanten zijn. 'De natuurlijke omstandigheden houden bruinrot in stand. Bruinrot verdwijnt als er geen bitterzoet in het gebied is.'

Uitzondering

Vanuit het oosten van het land is er een voorstel gedaan om het beregeningsverbod uit te sluiten voor consumptie- en zetmeelaardappelen. Telers zouden dan kunnen volstaan met een melding van beregening bij de NVWA.


Voorzitter Peter Berghuis van de LTO-werkgroep Pootaardappelen vindt dat bij deze wijze van werken het water moet worden onderzocht op bruinrot. 'Dit onderzoek duurt tien dagen. De uitkomst komt dus altijd te laat.'

Bemonsteren

Een tweede optie is bemonsteren en gelijk gaan beregenen. Als later blijkt dat het water bruinrot bevat, komt het bedrijf onder toezicht van de NVWA te staan. 'We zijn bezig met de uitwerking van deze opties', zegt Berghuis.

Behoefte vangnet blijft
De bruinrot- en ringrotverzekering PotatoPol voorziet 23 jaar na de oprichting nog steeds in een behoefte. Van de pootgoedtelers is 91 procent verzekerd. Bij consumptieaardappeltelers is 40 à 45 procent verzekerd en bij zetmeelaardappeltelers 68 procent. PotatoPol heeft 2.900 leden en bijna 7 miljoen euro aan verzekerd bedrag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer