Vondst bruinrot in partij pootgoed in haven Beverwijk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een besmetting met bruinrot vastgesteld in een partij pootaardappelen van het ras Cara die in de haven van Beverwijk klaar stond voor verzending naar Egypte.

Vondst+bruinrot+in+partij+pootgoed+in+haven+Beverwijk
© NAK

Deze pootgoedpartij is afkomstig van een pootgoedteler in Friesland. De NVWA heeft onderzoek gedaan naar de bronnen en de omvang van de bruinrotbesmettingen. Onderzoek in de klonale lijn heeft geen besmettingen aan het licht gebracht waardoor wordt uitgegaan van introductie op het betreffende bedrijf.

De verdenking ontstond tijdens een pre-exportinspectie op verzoek van de Egyptische autoriteiten in de haven van Beverwijk omdat een verdachte knol werd aangetroffen. Inspectie van de NVWA leverde vervolgens meerdere verdachte knollen op, waarin de bruinrotbacterie is vastgesteld.

Geen lijnbesmetting

In samenwerking met de NAK heeft NVWA vervolgens onderzoek gedaan naar de bron en naar eventuele verdere verspreiding van de bruinrotbesmetting. In een klonaal verwante partij bij een andere pootgoedteler is de bacterie niet vastgesteld, waardoor geen sprake is van een zogenoemde lijnbesmetting.

Intensief onderzoek in andere partijen van het getroffen bedrijf heeft twee besmette partijen aan het licht gebracht, ook van het ras Cara maar niet klonaal verwant. Deze zijn afkomstig van hetzelfde deel van het perceel als de eerste besmette partij. Daardoor wordt uitgegaan van introductie op het betreffende perceel.

Opbrengen slootbagger

De bron is niet vastgesteld, maar de verdenking van de NVWA gaat uit naar een te korte periode tussen het opbrengen en verspreiden van slootbagger op het perceel en de pootgoedteelt. De overlevingsduur van de bruinrotbacterie in bagger is circa één maand, maar dit kan langer zijn door aanwezige bitterzoetplanten. Het advies is om na het aanbrengen van slootbagger minimaal één jaar te wachten met de teelt van aardappelen.

Dit betreft de tweede vondst van bruinrot in pootaardappelen van oogst 2019. Afgelopen december werd ook bij een Friese pootgoedteler bruinrot aangetroffen in het ras Taurus. De NVWA legt maatregelen op aan bedrijven waar een besmetting met bruinrot is vastgesteld.


Quarantainestatus in EU

De betreffende partij wordt besmet verklaard en alle andere pootgoedpartijen van het bedrijf mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden er beperkingen aan de percelen en moeten hygiënemaatregelen worden genomen. Bruinrot heeft een quarantainestatus in de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer