Plan voor miljoen woningen en kortere inspraak

Een alliantie van corporaties, gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers lanceert een plan voor de bouw van een miljoen nieuwe woningen in de komende tien jaar. Huizenfabrieken en kortere inspraakrondes moeten de productie van huizen fors versnellen.

Plan+voor+miljoen+woningen+en+kortere+inspraak
© Archief Marcel Bekken

De voorstellen staan in de 'Actieagenda Wonen' die woensdag is gepresenteerd. De woningbouw wordt een van de belangrijkste thema's van de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Een minister voor Wonen moet de opgaven voor de woningbouw coördineren, aldus alle opstellers van de actieagenda. Verder vragen zij financiële steun, verbetering van investeringscondities, een aantal nieuwe beleidsmaatregelen en een actieve rol van het Rijk op de woningmarkt.

'Alles hangt met elkaar samen. Je moet er niet lukraak uit shoppen. Ons woonplan kan integraal in een nieuw regeerakkoord. En dan kunnen we snel aan de slag, wat vervolgens ook flink wat extra werkgelegenheid oplevert', zegt Martin van Rijn, voormalig staatssecretaris en voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes.


Onderdeel van de actieagenda is de bouw van huizenfabrieken waarin kwalitatief goede, maar voordelige huizen worden voorgefabriceerd. Daarnaast moeten mogelijke barrières in procedures worden opgeheven. Inspraakprocedures moeten korter, aldus de coalitie.

'We bouwen in gemengde wijken voor iedere portemonnee en alle soorten huishoudens. Woningen die duurzaam, goed bereikbaar en toekomstbestendig zijn. Deze megaoperatie kan alleen slagen met heldere en uitvoerbare afspraken tussen marktpartijen, overheden, corporaties en consumentenorganisaties. Die doen allemaal mee aan deze agenda en dat stemt mij optimistisch', zegt voorzitter Desirée Uitzetter van Neprom, de vereniging van professionele projectontwikkelaars.


Buitengebied

De alliantie is zich bewust van de discussie over bouwen in het groene buitengebied. Om dat te beschermen ligt de nadruk vooralsnog op bouwprojecten binnen de steden, want ook daar zien de plannenmakers genoeg kansen voor het creëren van honderdduizenden nieuwe woningen. Bouwen buiten de steden is uiteindelijk niet te voorkomen, maar waar dan de nieuwe woningen moeten komen, is een politieke keuze, aldus het bouwverbond.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer