Wonen+in+landelijk+gebied+in+trek
Nieuws
© yvonnekamiesmakelaardij.nl

Wonen in landelijk gebied in trek

Wonen op het platteland is in trek. In 2020 zocht bijna 10 procent van de Randstedelijke kopers een woning in de acht niet-westelijke provincies. Dat blijkt uit de jongste woningmarktanalyse van makelaarsvereniging NVM.

In het 'coronajaar' zijn er 3,7 procent meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019, blijkt uit het rapport. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Er blijft een trend zichtbaar in de trek vanuit de vier grote steden en de Randstad naar elders.In 2020 zocht bijna 10 procent van de Randstedelijke kopers een woning in de acht niet-westelijke provincies (uitgezonderd zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) tegenover 5,5 procent in 2015. Hier en daar lijkt de trend in 2020 iets versterkt, meldt NVM.


Bepaalde woningmarktregio's kennen een duidelijke toename van kopers uit de Randstad in 2020, zoals bijvoorbeeld de regio's Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe. De woning die een koper uit de Randstad in een van de acht niet-westelijke provincies kocht, was gemiddeld altijd al flink groter dan het huis dat werd achtergelaten.

Dat is in 2020 extra aangetrokken tot liefst 40 vierkante meter. Dit kan duiden op het toegenomen belang van woonoppervlakte met het oog op thuiswerken in coronatijd. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6 procent.


Bron van zorg

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11 procent. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9 en dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen.

De regio's waar de prijzen het hardst zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder zijn Hardenberg +21,7 procent en Zutphen +20,5 procent. Dat past in de stijgende belangstelling voor Oost-Nederland. In de vier grote steden stijgen de prijzen met 12 procent tot 15 procent, behalve in Amsterdam. Hier blijft de prijsontwikkeling beperkt tot 3,4 procent.

De hoofdstad is hiermee de regio met de laagste prijsstijging van heel Nederland, blijkt uit het rapport. Dat komt omdat Amsterdam veel appartementen heeft en een erg hoog prijsniveau, waardoor de sterkste stijging er uit is. Bovendien heeft Amsterdam minder groei van buitenlandse kopers gehad.

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer