VNG-voorman: 'Houd bouw van extra woonunits legaal'

Werkgevers die vanwege de coronamaatregelen extra woonruimte moeten realiseren, doen er goed aan om daarover heel snel contact op te nemen met hun gemeente. Die oproep komt van burgemeester Kees van Rooij van de Oost-Brabantse gemeente Meierijstad.

VNG%2Dvoorman%3A+%27Houd+bouw+van+extra+woonunits+legaal%27
© Michiel Elands

Van Rooij deed donderdag mee aan een webinar over agrarische seizoenarbeiders, gemeenten en corona. Het was georganiseerd door een aantal LTO-organisaties in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Kijkers die het debat volgden, stelden veel vragen over het bijplaatsen van extra woonunits voor arbeidsmigranten. Dat is dit seizoen op heel wat bedrijven nodig om te kunnen voldoen aan de aangescherpte huisvestingseisen, waarvoor de commissie-Roemer richtlijnen heeft opgesteld.


In verleiding

Omdat er vaak heel weinig tijd is, komen werkgevers al gauw in de verleiding om eerst maar de juiste huisvesting te realiseren en daarna pas het vergunningentraject op te starten. Dat is onverstandig en waarschijnlijk ook niet nodig, meent Van Rooij.

'Ik zou adviseren: ga heel snel met de gemeente in gesprek. Gemeenten hebben op andere terreinen ook noodsprongen moeten maken om de gezondheid te borgen en ondernemers te helpen. Als je een goed verhaal hebt, zijn er wel mogelijkheden.' Het illegaal bijplaatsen van wooneenheden ziet hij als 'vragen om problemen'.


Inwonerschap stimuleren

Ter sprake kwam ook de inschrijving van arbeidsmigranten als inwoner van de betreffende gemeente. Ondernemers en uitzendbureaus zouden dat moeten stimuleren, aldus Van Rooij.

Fruitteler René Simons reageerde met de oproep voor een eenvoudiger procedure. 'Nu moet er een formulier van tien pagina's worden ingevuld. Doe dat voortaan in dezelfde vorm als de opgave van een arbeidsmigrant voor de ziektekostenverzekering. Dat scheelt een hele hoop werk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer