PvdD: 'Huizen op het platteland in plaats van vleesproductie'

De veestapel met 75 procent krimpen en op de vrijkomende ruimte op het platteland, een miljoen huizen bouwen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren dat 15 november wordt gepresenteerd.

PvdD%3A+%27Huizen+op+het+platteland+in+plaats+van+vleesproductie%27
© DIRK HOL

Als antwoord op de woningnood in Nederland wil de Pvd D dat tien procent van het huidige landbouwareaal wordt gebruikt voor de bouw van woningen en natuur. 'We kampen met een woningtekort, te weinig natuur en een stikstofcrisis. Waarom gebruiken we dan tweederde onze kostbare grond om varkenslapjes naar China en kaas naar Canada te sturen. Dat moet stoppen.'


Landelijk wonen

Dat zegt PvdD-lijsttrekker en voorzitter van de programmacommissie Esther Ouwehand vandaag in het AD. 'Door de coronacrisis zien we dat mensen veel meer thuiswerken. Dat zal zo blijven. Nu al groeit de behoefte om te wonen in een groene, landelijke omgeving.'

Net als vier jaar geleden pleit de PvdD in het verkiezingsprogramma voor een systeemverandering, die er in essentie op neer komt dat de mens anders met dieren moet omgaan. 'Door dieren massaal op een kluitje te houden, kunnen infectieziekten makkelijk op de mens overslaan. We hebben dat in Nederland gezien met de Q-koorts en we zien het nu wereldwijd met corona.'


Fors kleinere veestapel

Daarom moet er wat de PvdD betreft met spoed een einde komen aan de wat de partij bio-industrie noemt. Ouwehand spreekt over 640 miljoen dieren die jaarlijks voor de productie van vlees worden ingezet. Dat aantal moet wat haar partij betreft met minimaal 75 procent omlaag.

De kans dat de PvdD haar programma kan uitvoeren, lijkt niet groot. In de peilingen staat de partij op vier tot zes zetels. Ouwehand: 'Wij staan altijd voor meeregeren. Maar onze voorwaarde is wel dat er écht een systeemverandering komt. Tot het zover is, blijven wij agenderen en aanjagen.'


Op twitter

Het artikel met Ouwehand in het AD maakt op social media veel reacties los. Alice van Drie, boerin op een bedrijf met koeien, vleeskuikens en varkens, reageert op twitter en schrijft. 'Eén miljoen extra huizen op het platteland. Met de daarbij behorende infrastructuur. Ik wil Esther Ouwehand nooooit meer horen over biodiversiteit, weidevogels, enzovoorts. Want dit is hypocrisie ten top.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer