Project De Warren bindt boer en burger

Geen woningbouw, maar extensieve landbouw en gemeenschapslandbouw. De burgerinitiatiefgroep De Warren Natuurlijk Groen uit Burgum heeft de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel een plan aangeboden voor de inrichting van het gebied De Warren. Cruciaal is een langjarige pacht en daarmee zekerheid voor de agrariërs.

Project+De+Warren+bindt+boer+en+burger
© Persbureau Noordoost

Het plan van gemeente Tytsjerksteradiel om in het agrarisch gebied woningen te bouwen, riep vorig jaar tegenstand op. De actiegroep De Warren Natuurlijk Groen ging met succes in verweer tegen het plan.

De groep kwam met het burgerinitiatief 'Verbinding en betrokkenheid' 'dat inspeelt op de huidige visie op duurzame landbouw en voedselvoorziening'. Volgende maand besluit de gemeenteraad erover.


Twee delen

Het burgerinitiatief voor het ruim 50 hectare grote gebied bestaat uit twee delen: extensieve, natuurinclusieve landbouw uitgevoerd door vier melkveehouders gekoppeld aan een coöperatief landbouwbedrijf van 6 hectare dat streekgebonden voedsel verbouwt via een abonnementensysteem. Ook de producten van de vier betrokken boeren uit het extensieve deel kunnen door dit bedrijf worden verkocht.

Eddy Westra is een van de melkveehouders die het plan heeft meeontwikkeld. 'Als we de eenjarige pacht kunnen omzetten in langjarige pacht, weten we zeker dat er geen woningen of zonnepanelen komen en kunnen we de grond blijvend gebruiken in onze bedrijfsvoering. Wij leveren aan Royal A-ware voor de natuurinclusieve melkstroom en daar past dit extensieve gebruik prima in.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer