En+weer+verdwijnt+een+Nederlandse+supermarktketen
Nieuws
© ANP Persbureau

En weer verdwijnt een Nederlandse supermarktketen

De van oorsprong Noord-Hollandse supermarkt Deen komt in handen van drie concurrenten. De investeringen die nodig zijn om bij te blijven in het online winkelen zijn te groot voor het relatief kleine familiebedrijf.

Deen heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van de 80 supermarkten aan Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt. De intentie is om 39 winkels om te zetten naar de Albert Heijn-formule, 22 naar die van Vomar Voordeelmarkt en 19 naar die van DekaMarkt. Ook de twee distributiecentra van Deen in Hoorn en Beverwijk en het hoofdkantoor in Hoorn worden verkocht.

De Deen-supermarkten zijn vooral te vinden in Noord-Holland, maar ook in Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Er werken ongeveer 9.800 mensen. De jaaromzet in 2019 was ruim 800 miljoen euro.

De kopende partijen hebben net als Deen hun wortels in Noord-Holland liggen. Bij de transactie worden de inkoopcondities van Superunie, waarbij Deen is aangesloten, afgeschermd voor Albert Heijn, meldt de directie. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).


Deen zou met het oog op de toekomst flink moeten investeren in de mechanisatie van de logistiek en e-commerce, schrijft de directie. Deze investeringen zijn nodig om bij te kunnen blijven in de snelle verschuiving naar het online shoppen in de toch al competitieve foodretailmarkt. De omvang van de nodige investeringen heeft de familie Deen in goed overleg met de directie doen besluiten een andere strategische keuze te maken en het bedrijf te verkopen.

De overname is volgens algemeen directeur Leendert van Eck, die het bedrijf sinds 2016 aanstuurt, een moeilijke, maar logische stap. 'We hebben een mooi bedrijf opgebouwd en dankzij het harde werk van onze medewerkers en loyale klantenkring kunnen we terugkijken op prachtige jaren. Om toekomstbestendig te zijn, zijn forse financiële inspanningen nodig. Maar de familie heeft een andere keuze gemaakt.'


Medewerkers mogen blijven

Wat de overname precies betekent voor de medewerkers van Deen, wordt bekendgemaakt zodra de afstemming van het sociaal plan met vakbonden en ondernemingsraden heeft plaatsgevonden. Alle supermarktmedewerkers behouden hun baan.

Als de activiteiten niet worden voortgezet door de kopende partijen, worden herplaatsingsmogelijkheden voor de betrokken medewerkers onderzocht. De familie Deen streeft naar goede afspraken met en regelingen voor medewerkers.


Kleine spelers opgeslokt

Met de verkoop van Deen verdwijnt opnieuw een Nederlandse supermarktformule. De transactie past in de consolidatieslag die al jaren gaande is binnen de foodretail. Hierbij worden kleinere spelers opgeslokt door de grote filiaal- en franchiseformules. Grote overnames waren die van Super de Boer, C1000 en Emté die grotendeels in handen van Jumbo kwamen. Hierbij werden vestigingspunten doorverkocht aan onder meer Coop en Albert Heijn.

Andere formulenamen die in de afgelopen twee decennia uit het winkellandschap verdwenen, zijn Sanders, Edah, Konmar, Komart, Lekker & Laag, Digros, Bas van der Heijden, Basismarkt, Groenwoudt en Nieuwe Weme. Vooral de teloorgang van het supermarktconcern Laurus deed veel supermarktnamen naar het retailmuseum verdwijnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer