Colruyt+krijgt+vergunning+voor+zeeboerderij+in+Noordzee
Nieuws
© Colruyt

Colruyt krijgt vergunning voor zeeboerderij in Noordzee

Colruyt Group, het moederbedrijf van de gelijknamige Belgische supermarktketen, heeft als eerste vergunning gekregen voor een zeeboerderij in de Noordzee.

De zeeboerderij komt voor de Westdiepzone, op 5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort en Koksijde. Op die locatie worden straks zeewier, oesters en mossels gekweekt. De Colruyt Group legt zich de laatste jaren toe op de ontwikkelingen van nieuwe productiewijze van voedsel.

Naast de zeeboerderij investeert de Colruyt Group ook in vertical farming voor de teelt van kruiden. Het bedrijf heeft ook een divisie die zich richt op de productie van wind- en zonne-energie.


Met de vergunningen op zak zoekt de groep nu naar partners voor de installatie en het onderhoud van de mosselkwekerij en het verwerken en verpakken van de oogst. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het ontwerp van de installatie.


Eerste mosseloogst

In de eerste fase zullen een vijftigtal mossellijnen zo'n 250 ton mosselen opleveren. Dat moet in het najaar van 2022 een eerste, beperkte mosseloogst opleveren. De groep mikt in 2023 op een eerste volwaardig mosselseizoen. Dan moeten de Belgische mosselen in alle 220 supermarkten van het bedrijf te koop zijn.

De zeeboerderij is een uniek project zegt directeur Stefan Goethaert van de Colruyt Groep. 'Op een dergelijke schaal mosselen, oesters en zeewier kweken in de Noordzee is nog niet eerder gedaan. We weten ook dat dit niet evident zal zijn gezien de ruwe condities en de stroming in de Belgische Noordzee. Daarom gaan we stap voor stap te werk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer