LTO wil van supermarkten meer promotie en betaling

LTO wil dat de contractvoorwaarden voor boeren en tuinders die leveren aan supermarkten gunstiger worden en vraagt meer promotie voor agrarische producten. Donderdag praat LTO hierover met supermarktenkoepel CBL, samen met POV en Farmers Defence Force.

LTO+wil+van+supermarkten+meer+promotie+en+betaling
© Thierry Schut

LTO wil dat de betaaltermijnen worden ingekort, waardoor boeren en tuinders die leveren aan supermarkten kunnen beschikken over meer cashflow. Ook zouden zij niet meer financieel aansprakelijk moeten zijn voor kwaliteitsderving van de versproducten na levering.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak voert de onderhandeling met het CBL. 'Het verdienmodel van boeren en tuinders is dit jaar speerpunt bij LTO. Het kan niet zo zijn dat agrariërs alleen kostprijsverhogende maatregelen op zich af zien komen zonder de investeringen daarvoor te kunnen terugverdienen.'

Vergroeningseisen

Van der Tak vindt dat de extra vergroeningseisen die worden gesteld aan de producten en productiewijze, moeten worden doorberekend in de prijs die boeren en tuinders ontvangen. 'De lat wordt steeds hoger gelegd en daarmee stijgt ook de kostprijs. Consumenten en supermarkten zullen mee moeten betalen aan de vergroening.'

LTO vindt dat de supermarkten onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen. 'Het zou ze sieren als ze openlijk achter de boeren en tuinders gaan staan.'

Pandemie

Van der Tak wil dat het CBL meer doet aan promotie waarbij boeren en tuinders en agrarische producten centraal staan. 'Het is toch van de zotte dat we juist in deze tijd van een pandemie zo weinig aandacht hebben voor gezond voedsel.'

Onafhankelijk retailexpert Paul Moers steunt de oproep van de LTO-voorzitter en vindt dat een omslag moet plaatsvinden. 'Ik snap de onvrede bij boeren. Het is de plicht van supermarkten om na te denken over hoe ze de keten duurzamer en fairder kunnen maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer