Jumbo vergroot marktaandeel in 2020

Supermarktketen Jumbo heeft zijn marktaandeel tijdens het coronajaar 2020 licht weten uit te breiden. Ook Albert Heijn zag zijn marktaandeel toenemen en blijft veruit de grootste keten. De omzet van supermarkten nam aanzienlijk toe. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau's Nielsen en IRI.

Jumbo+vergroot+marktaandeel+in+2020
© Twan Wiermans

Supermarkten hebben mede dankzij de coronacrisis vorig jaar een recordomzet gedraaid van net boven de 45 miljard euro. Volgens onderzoeksbureau IRI gaat het om een plus van dik 11 procent vergeleken met een jaar eerder. Wat ook meespeelt, is dat 2020 in de omzetstatistieken een 53ste week kende. Hiervoor gecorrigeerd zou de groei op 9 procent uitkomen.

De supermarkten profiteerden vooral van de sluiting van de horeca en het massale thuiswerken en thuisblijven, waardoor mensen meer boodschappen inkochten. Verder hebben kleinere regionale ketens geprofiteerd van de behoefte van mensen om dichtbij aankopen te doen in een niet te drukke supermarkt. Prijsvechters als Aldi en Lidl werden door de veranderde situatie relatief juist iets minder bezocht.

Waar shoppers in 'normale' jaren meerdere supermarkten per week bezoeken voor hun dagelijkse boodschappen, nam vorig jaar uit angst voor het coronavirus het zogeheten 'one stop shopping' toe. Daarbij worden de weekboodschappen het liefst in één keer in het winkelkarretje geladen.


Verschillen in marktaandeel

Vooral grote ketens met een breed assortiment profiteerden hiervan, bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo en Plus. Nielsen en IRI verschillen van mening over de exacte marktaandelen. Jumbo wist zijn marktaandeel volgens IRI het sterkst te vergroten, van 20,8 naar 21,4 procent, all moet de supermarktketen uit Veghel rivaal Albert Heijn nog wel ver voor zich laten. Albert Heijn breidde zijn marktaandeel eveneens licht uit en heeft rond de 35 procent van de markt in handen.

Onderzoeksbureau Nielsen stelt dat Albert Heijn nu 35 procent van de markt in handen heeft. Dat was in 2019 nog 34,9 procent. Jumbo zag zijn marktaandeel volgens Nielsen groeien naar 21,5 procent tegen 21 procent een jaar eerder.


Marktaandelen supermarkten volgens Nielsen
Marktaandelen supermarkten volgens Nielsen © Eigen Foto

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer