Albert Heijn staakt gesprek met protesterende boeren

Albert Heijn wil niet meer in gesprek met protesterende boeren. Die zouden zich niet aan de gemaakte afspraken houden, meldt de supermarktketen. Boze boeren voerden afgelopen dagen actie bij distributiecentra van diverse supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo.

Albert+Heijn+staakt+gesprek+met+protesterende+boeren
© Albert Heijn

Eerder liet Albert Heijn nog weten wel in gesprek te willen met de actievoerende boeren. Dat gesprek had voor de kerst moeten plaatsvinden, maar daar ziet de supermarktketen nu vanaf. Dat gebeurt omdat de boeren de acties niet beëindigen, terwijl ze dat wel hadden toegezegd. Albert Heijn denkt overigens dat de boeren die voor de poort staan geen boeren zijn met wie de supermarkt samenwerkt.


'Wij richten ons op de constructieve samenwerking met de vaste groep Nederlandse boeren en telers met wie wij veelal decennialang samenwerken. De acties die de protesterende boeren houden, belemmeren de bevoorrading van de winkels en de bezorging van online bestelde boodschappen, schaden de belangen van consumenten en brengen de voedselvoorziening in gevaar. Dat is onacceptabel, zeker in deze tijd', schrijft de supermarkt in een verklaring op de website.


Blokkade Jumbo

Maandagochtend blokkeerden boeren met zeker honderd trekkers de in- en uitgangen van het distributiecentrum van Jumbo in Breda. Ze willen dat de supermarktketen het keurmerk Farmer Friendly gaat voeren. De boeren zeggen dat ze alleen vrachtwagens hebben tegengehouden en dat personenauto's er gewoon langs konden.

Een groep van ongeveer tien boeren bezocht maandagochtend Jumbo-directeur Frits van Eerd in het Brabantse Heeswijk-Dinther, bevestigt de politie na berichtgeving van Omroep Brabant. 'Het was een gemoedelijk gesprek en volgens familie Van Eerd zijn de boeren ook alweer vertrokken', zei een politiewoordvoerder.

Van Eerd liet aan het Brabants Dagblad weten: 'Als ze geen antwoord krijgen, gaan ze het ergens anders halen.' Van Eerd zegt tegen de krant overleg te hebben gehad voor een gesprek tussen de industrie, het ministerie, branchevereniging LTO en de supermarkten. Dat staat gepland voor 14 januari. 'Het lijkt heel simpel, maar dat is het niet. Als dat zo was, was het allang geregeld', aldus Van Eerd tegen de krant.


Kerstdrukte

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laat via een woordvoerder weten dat blokkades van distributiecentra onacceptabel zijn. 'Met de kerstdrukte en het coronavirus is het compleet onacceptabel. Lege winkelschappen zorgen ervoor dat mensen op een ander moment terug moeten komen. Dat zorgt voor extra drukte en lange wachttijden in de supermarkt.'

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei zondag op de website dat het boeren afraadt om actie te voeren bij leden van het CBL, zoals Jumbo. FDF wil niet dat demonstranten persoonlijk het risico lopen om door CBL of haar leden te worden aangesproken tot vergoeding van eventuele schade.' Woordvoerders van FDF en Agractie wisten maandagochtend niets af van de actie in Breda.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer