Koeien met sprinklers gekoeld op warme dagen

Wanneer een koe het in de zomer te warm heeft, wordt de loop op de robot minder.

Om dat te voorkomen, heeft DeLaval het systeem Cow Cooling ontwikkeld waarbij de koeien aan het voerhek met sprinklers worden gekoeld. 'Een koe gaat naar het voerhek, wordt gespot door de sensor. En pas dan gaan de sprinklers en ventilatoren aan', vertelde Willem Woudstra van DeLaval afgelopen week op Eurotier in Hannover.

'De koeien leren heel snel dat het voerhek een plaats van verkoeling is. Daarmee houdt je de loop op het voer, blijven de koeien vreten en blijven ze aandrang houden om te gaan melken.'

Bolussen

Wanneer de koeien vervolgens naar het automatische melksysteem gaan, worden ze weer met koeling beloond. Het systeem is getest op het testbedrijf in Spanje. 'We hebben bolussen ingebracht om de lichaamstemperatuur te meten en die gaat minder dan een halve graad omhoog. Zelfs bij de grootste hitte', constateerde Woudstra.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer