Wereldprimeurs op EuroTier, van ontsmetter tot bemester

Van eierontsmetter tot sleepslangbemester voor mais, EuroTier in Hannover was deze week het middelpunt van de veehouderij in de wereld. Voor veel bedrijven hét moment om noviteiten te presenteren. De welzijnsprijs was onder meer voor MS Korund van Schippers.

De beurs leverde enkele bijzondere primeurs op. Zo ook bij Trioliet. Dit bedrijf uit Oldenzaal presenteerde dinsdag de nieuwe Triomatic, een automatisch voersysteem.

'We hadden al een dergelijk systeem aan de rails en een zelfrijdend systeem. Nieuw aan deze Triomatic WB 2-250 is dat deze machine met twee vijzels en een inhoud van 2,5 kuub is voorzien van een accu. Dit maakt dat deze versie autonoom werkt op een batterij', legt Wim Tijhuis van Trioliet uit.

De machine volgt een draad en kan zich daarmee ook buiten de stal bewegen. Afhankelijk van de spanningsfrequentie op die draad, weet de Triomatic welke groep moet worden gevoerd. Voor het vullen heeft de voerrobot een voerkeuken nodig. De Triomatic is geschikt voor bedrijven tot 300 grootvee-eenheden (GVE).

De eerste ervaringen met VZB-voerbak wijzen op betere groei biggen

Geert van Sambeek, woordvoerder van Verba

Melkklauw

Nieuw op rundveegebied is ook de Evanza-melkklauw, goed voor een zilveren medaille van de organisatie Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft. Bijzonder aan de klauw is dat deze bestaat uit eenvoudig te vervangen onderdelen. Zo zitten de tepelvoeringen vast met een baljonetsluiting. Daarbij is de melkpasseersnelheid volgens de producent bijna 10 procent hoger, wat zorgt voor een snellere melktijd.

DeLaval lanceerde eveneens een systeem waarbij de koeien aan de hand van sensoren worden gekoeld. Sensoren aan het voerhek detecteren de temperatuur van de koeien. Dieren die oververhit zijn, worden met behulp van ventilatoren en sprinklers gekoeld. Daarbij is het voerhek verdeeld in meerdere zones. Iedere zone wordt verwarmd.

Het systeem draait al in Spanje en Luxemburg. Volgens een DeLaval-woordvoerder zou het systeem ook prima passen in Nederland. Niet alleen omdat het in de zomermaanden warmer wordt, maar ook omdat de koe zelf veel warmte produceert,

Optimalisatie management

Lely toonde op EuroTier het DairyWise Farm Management-optimalisatieprogramma. Bij dit programma voor grotere melkveebedrijven betrekken de DairyWise-adviseurs alle medewerkers van de boerderij bij het evalueren van de huidige situatie, het stellen van doelen en het nadenken over mogelijkheden voor verbetering.

De adviseur gaat uit van een totaalaanpak en leert het team om nuttige en niet-nuttige aspecten in hun werk te herkennen. Alle verbeteringen worden vastgelegd in afspraken, geëvalueerd en zo nodig aangepast. Dit moet leiden tot aanzienlijk betere prestaties.

Sleepslangbemesting in mais

Bijzonder is ook de Cadman-sleepslangbemester die veel weg heeft van beregeningshaspel. Deze is speciaal ontwikkeld voor sleepslangbemesting in mais. De bemester is uitgerust met een motor en een computer.

De motor geeft de mest niet alleen extra druk, ook zorgt deze ervoor dat de haspel op dezelfde snelheid inrolt als deze met een tractor is uitgetrokken. Verder kan de motor de machine voortbewegen. De bemester is voorzien van een slang met een lengte van 800 meter.

De Hatchfog Ultra van MS Schippers.
De Hatchfog Ultra van MS Schippers. © Pieter Stokkermans

Varkenstoilet

Big Dutchman introduceerde op de EuroTier het PigT-varkenstoilet voor vleesvarkens. Dit toilet bestaat uit een kunststof transportband. De urine zakt door gaatjes naar een opvanggoot, waardoor mest en urine direct worden gescheiden. Dit zorgt voor een forse reductie in de ammoniakuitstoot.

De mest en het strooisel worden met de transportband afgevoerd. Daarbij kunnen de varkens op het toilet blijven staan. De vloer wordt daarbij regelmatig schoongemaakt. Het PigT varkenstoilet is een van de producten die voorafgaand aan de beurs door de organisatie is voorzien van een zilveren innovatiemedaille.

Twee keer naaldnoos vaccineren

Bij MSD Animal Health was er een debuut voor de Idal 3G Twin, waarmee biggen met één handeling twee keer naaldloos zijn te vaccineren, omdat dit apparaat is voorzien van een dubbele injectiekop. Hierdoor zijn de dieren een stuk sneller te behandelen.

Met het naaldloos vaccineren wordt de injectievloeistof met een snelheid van 450 kilometer per uur onder de huid gebracht. Nadeel van dit systeem is dat het aantal middelen om naaldloos te vaccineren vooralsnog beperkt is. Dit wordt volgens een woordvoerder van de fabrikant echter uitgebreid.

Ondernemers konden zelf testen met de Idal 3G Twin.
Ondernemers konden zelf testen met de Idal 3G Twin. © Pieter Stokkermans

Voersystemen reinigen

Het Amerikaanse Hog Slag verdiende eveneens een innovatieprijs met de EZ Clean Corner voor kettingvoersystemen. Vooral de hoeken van droge voersystemen in stijgbuizen van de silo in de schuur hebben volgens Hog Slat de neiging om constant vol te lopen. Als gevolg van temperatuurverschillen, vormt zich condensatiewater dat kan leiden tot het aan elkaar kleven van voeder in de hoeken.

Bij de EZ Clean Corner is deze hoek voorzien van een klepje, waardoor deze binnen dertig seconden is te reinigen. Volgens Hog Slag is de EZ Clean Corner te monteren op ieder systeem met een diameter van 6 centimeter. Eventueel is deze te voorzien van een sensor, waardoor het systeem bij het openen van de klep zichzelf automatisch stilzet.

De EZ Clean Corner van Hog Slag.
De EZ Clean Corner van Hog Slag. © Pieter Stokkermans

VZB-voerbak

Verba toonde in Hannover de VZB-voerbak die wordt ingezet voor zeugen en biggenopfok. Daarbij blijven de biggen na het spenen in dezelfde kooi, terwijl de zeug deze verlaat.

'Bij deze bak vreten de zeugen samen met de biggen. Hierdoor leren de biggen om droogvoer mee te eten. Een klant heeft dit uitgebreid getest, hij ziet de groei vijf tot zeven dagen eerder op een aflevergewicht zitten. Dit komt mede doordat de biggen minder last hebben van een speendip', legt woordvoerder Geert van Sambeek van Verba uit.

Eieren ontsmetten

MS Schippers heeft voor ouderdierbedrijven en broederijen de Hatchfog Ultra ontwikkeld. Dit apparaat ontsmet broedeieren met behulp van ultrasone verneveling. Hier wordt vaak formaldehyde voor gebruikt, wat schadelijk is voor het milieu. Een middel dat leidt tot roestvorming is een populair alternatief.

Volgens MS Schippers kan de Hatchfog droog ontsmetten met een middel dat onschadelijk is voor de omgeving, waarbij de eieren droog blijven. De afdoding en het uitkomstpercentage is daarbij vergelijkbaar met formaldehyde.

Klauwgezondheid

Een ander product van Schippers werd deze week geëerd met de gouden dierenwelzijnsmedaille. Dat gaat om het MS Korund-systeem. Hiermee wordt wekelijks bij iedere koe een scan gemaakt van de klauwen. Op basis van de klauwstand worden dieren die preventief moeten worden bekapt in een vroeg stadium geïdentificeerd. Door de vroege opsporing kan een goede klauwgezondheid worden gehandhaafd.

De andere dierenwelzijnsmedaille is voor het Cow Body Scan-systeem van DSP-Agrosoft uit Duitsland. Dit gaat eveneens om het handhaven van een goede klauwgezondheid. Het systeem combineert het looppatroon met de lichaamsconditie, om de koeien te volgen. Afwijkingen worden daarbij objectief vastgelegd, waardoor eventuele klauwproblemen in een vroeg stadium worden gedetecteerd.

De jury roemt dit systeem, omdat het ook wordt gekoppeld aan het bestaande rundveemanagementsysteem HERDEplus, waarin alle relevante informatie wordt opgeslagen.

Beurs EuroTier maakt in 2019 internationale tournee
Met een 'EuroTier Midden-Oosten', 'EuroTier Zuid-Amerika' en 'EuroTier China' in 2019 gaat de beurs ook op andere continenten evenementen opzetten. Volgens René Döbelt, voorzitter van de afdeling tentoonstellingen van het Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, worden huisvestingssystemen voor landbouwhuisdieren wereldwijd ontwikkeld, terwijl nieuwe technologiën en ecomische en sociale trends in verschillende regio's in de wereld vragen om specifieke technische oplossingen. 'Daarom komt het besluit om agrariërs extra internationale beurzen te geven onder de EuroTier-vlag precies op het juiste moment', stelt Döbelt.De start is van 23 tot en met 25 juli 2019 in het Baziliaanse Medianeira. Daarna volgt van 9 tot en met 11 september de Midden-Oosten-editie in het Abu Dhabi National Exhibition Center. De derde internationale editie is van 19 tot 21 september in het Chinese Qingdao.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer