Iets hogere winst voor Cosun na uitzonderlijk jaar

De vanwege corona fors lagere verkoopcijfers voor Aviko in 2020 zijn binnen het Cosun-concern voor een belangrijk deel gecompenseerd door de betere omzetresultaten van de overige bedrijfsonderdelen.

Iets+hogere+winst+voor+Cosun+na+uitzonderlijk+jaar
© DIRK HOL

Het jaar 2020 gaat de boeken in als een uitzonderlijk jaar vanwege corona, stelt directievoorzitter Albert Markusse van Cosun. 'Aanvankelijk waren de vooruitzichten voor 2020 heel positief, maar dat veranderde behoorlijk door corona. Met name de gevolgen van de eerste lockdown waren heftig. Maar gelukkig was er sprake van herstel vanaf de zomer en lijkt de impact van de tweede lockdown minder groot.'

Markusse gaf donderdag een toelichting op de jaarcijfers van landbouwcoöperatie Cosun tijdens een online bijeenkomst voor vertegenwoordigers van de landbouwmedia. Uit de voorlopige resultaten van het landbouwconcern blijkt dat de omzet licht daalt tot 2,029 miljard euro. Vorig jaar was dat 2,046 miljard euro.


Omzet onder druk als gevolg van corona

Vooral de omzet van fritesfabrikant Aviko in het foodservicesegment stond als direct gevolg van corona sterk onder druk, meldt Markusse. Volgens hem echter realiseerde Cosun Beet Company gezien de situatie een bevredigend resultaat door een licht herstel van de suikerprijzen en een grotere vraag naar bio-ethanol als desinfectiemiddel.

Verder nam ook de omzet toe van groente- en fruitverwerker SVZ, inulineproducent Sensus en voerfabrikant Duynie. Het bedrijfsresultaat van Cosun voor ledentoeslag steeg van 63 miljoen euro vorig jaar naar 89 miljoen euro over 2020. Aan ledentoeslag wordt dit jaar 42 miljoen euro uitgekeerd, dat was in 2019 nog 39 miljoen euro.


Verkoop oude fabrieksterrein

Het nettoresultaat na ledentoeslag berekent Cosun voor 2020 op 30 miljoen euro. Dat is 12 miljoen euro meer dan in 2019. Markusse wijst erop dat de eenmalige inkomsten uit de verkoop van het oude fabrieksterrein in Puttershoek een positieve invloed heeft op de hoogte van de nettowinst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer