Suikerbietencampagne loopt ten einde

Bij Cosun Beet Company zijn ze aan het aftellen. Het einde van de suikerbietencampagne komt in zicht. In Dinteloord stopt de aanvoer van suikerbieten waarschijnlijk op 26 januari en in Vierverlaten een paar dagen eerder.

Suikerbietencampagne+loopt+ten+einde
© Han Reindsen

Met het suikergehalte bleef het deze campagne vaak tegenvallen. Begin dit jaar dook het suikergehalte onder de 16 procent. De afgelopen weken bleef het suikergehalte steeds op 15,8 procent uitkomen. Het campagnegemiddelde lijkt uit te komen op 16,1 procent. Dat is lager dan Cosun Beet Company gewend is. In seizoen 1995-2000 waren er nog lagere cijfers.

Cosun gaat nog nader kijken naar alle achtergronden van het lage gehalte. Duidelijk is al wel dat het voorkomen van ziekten en plagen en de weersomstandigheden een rol spelen.


Tarrapercentage

Het tarrapercentage lag in de eerste twee weken van de campagne onder de 10 procent. Daarna steeg het van ongeveer 11 procent naar 13,8 à 13,9 procent in de laatste weken. Deze stijging heeft vooral te maken met de vele neerslag die in de bietenhopen tot vochtopname leidde. Maar ook de bieten die kort voor levering zijn gerooid, hadden een relatief hoog tarrapercentages. Het campagnegemiddelde lijkt uit te komen op 11,8 procent.

Bijzonder is dat in de eerste volle week van dit jaar nog zo'n 1.400 hectare bieten moest worden gerooid. Tussen 28 december en 4 januari is er zo'n 1.800 hectare aan bieten gerooid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer