Cosun%3A+%27Stevige+winter+kan+bietenteler+helpen%27
Nieuws
© Han Reindsen

Cosun: 'Stevige winter kan bietenteler helpen'

De stevige winter kan bietentelers dit groeiseizoen helpen, stelt Cosun. De strenge vorst herstelt de structuur van de grond en geeft bladluizen minder kans om te overleven.

Na de zachte winter van vorig jaar hadden de bietentelers een zeer vroege activiteit van groene bladluizen. Het verloop van de temperatuur in de winter en het voorjaar is bepalend voor de aantallen op het begin van het groeiseizoen.
De huidige winterse omstandigheden zouden in dat kader een stuk gunstiger kunnen uitpakken dan vorig jaar. De strenge vorst heeft invloed op de overwintering van de bladluizen en de overleving van bronnen van vergelingsvirussen. Dat zijn resten en opslag van bieten en onkruiden.

Bladluizen overwinteren in warme winters zowel als ei als bladluis. In koude winters, als de temperatuur langere tijd onder de 7 graden Celsius is, overleven alleen de eieren. Dit zorgt ervoor dat een populatie bladluizen in het voorjaar veel kleiner is en bovendien later op gang komt.

Goed nieuws dus, meldt Cosun, want dat maakt de algemene luisdruk minder. 'Na de winter bepaalt de temperatuur in het voorjaar hoe vroeg de overlevers uiteindelijk in de bieten kunnen verschijnen. Daarover kunnen we nog niets zeggen.'


Herstel structuur

Vorst is algemeen goed voor het mede herstellen van de structuur. Ook denkt Cosun aan het bevriezen van de verliesknollen van de aardappelen van vorig jaar. 'De oogst in de herfst heeft onder natte omstandigheden plaatsgevonden en kan wel een correctie gebruiken.' De sneeuwlaag zorgt voor een isolerende deken en zal het dieper invriezen van de bodem beperken. 'Afwachten dus of we hier echt baat bij gaan hebben', aldus Cosun.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer