Cosun teleurgesteld over geen ontheffing voor Cruiser

Cosun is zeer teleurgesteld dat landbouwminister Carola Schouten heeft besloten om geen vrijstelling voor Cruiser SB te verstrekken.

Cosun+teleurgesteld+over+geen+ontheffing+voor+Cruiser
© Han Reindsen

'Nu in veel andere EU-lidstaten, waaronder onlangs ook al onze buurlanden, vrijstellingen worden toegekend, ontstaat hierdoor een ongelijk speelveld. Dit brengt de positie van onze bietentelers verder in het gedrang', meldt Cosun.

Bijzonder in deze context is volgens Cosun dat de reactie van de minister erop duidt dat zij niet wenst af te wijken van het Europees besluit waarmee zij heeft ingestemd en klaarblijkelijk op voorhand geen gebruik wenst te maken van de mogelijkheid van derogatie.


'Door de bewuste keuze om de haar beschikbare beleidsinstrumentaria niet in te zetten, benadeelt de minister de bietenteelt in eigen land. Met dit standpunt zet de minister de Nederlandse akkerbouw in het EU-speelveld op 0-1 achterstand. Wij constateren met enige verbazing dat haar Europese ambtsgenoten blijkbaar wel de ruimte in de Europese richtlijnen en verordeningen kunnen vinden om een vrijstelling toe te kennen', aldus Cosun.


Actieplan Plantgezondheid

Kijkende naar de toekomst is het zaak om nu snel duidelijkheid te krijgen op de aanvragen voor de vrijstelling voor Batavia en Closer. Schouten geeft aan dat zij in gesprek is met de sector, maar in de praktijk ziet Cosun weinig initiatief vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Terwijl de BO Akkerbouw en haar twaalf leden, waaronder Cosun, zo snel mogelijk invulling geven aan het Actieplan Plantgezondheid.

'In dit kader is het belangrijk om de inspanningen voor alternatieve oplossingen te versnellen, want de gewasschade door de vergelingsziekte in combinatie met klimaat- en markteffecten zet de suikerbietenteelt onder druk', stelt Cosun.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer