Wethouder Nunspeet pleit voor gezamenlijke aanpak ganzen

Boeren in Gelderland en Flevoland worden in hun strijd tegen ganzenschade gesteund door gemeente Nunspeet. Wethouder Marije Storteboom heeft zich met veel enthousiasme vastgebeten in het onderwerp.

Wethouder+Nunspeet+pleit+voor+gezamenlijke+aanpak+ganzen
© Gemeente Nunspeet

Waarom houdt de ganzenoverlast u zo bezig?

'Ganzen zijn niet erg, maar de hoeveelheid die we hier rondom het Veluwemeer hebben wel. Vanuit mijn portefeuilles kwam het onderwerp al een aantal keren op mijn weg. Het werd me duidelijk dat het een probleem is voor verschillende sectoren, maar ook vrij complex.

Er is momenteel geen goed beeld van de schade die ganzen veroorzaken bij boeren en recreatieondernemers

Marije Storteboom, wethouder gemeente Nunspeet

'Sinds vorig jaar ben ik samen met mijn collega-wethouder in Zeewolde in gesprek met de faunabeheerteams in Gelderland en Flevoland en de gedeputeerden. Aan de Flevolandse kant van het Veluwemeer is het probleem net zo groot, maar boeren nemen de schade daar vaak niet op.'


Wat kunt u als wethouder doen aan provinciaal beleid?

'Er moet wat gebeuren. Is dat mijn taak? In het verleden verschuilde iedereen zich, nu trek ik die kar. Als wij het niet doen, doet niemand het. We proberen eerst in kaart te brengen welke overlast ganzen veroorzaken voor boeren, recreatie en de natuur.


'Er zit een verschil in de beheersmaatregelen tussen Gelderland en Flevoland. In Gelderland worden ontheffingen verleend voor ganzenafschot, in Flevoland maakt dat geen deel uit van het beheerplan.

'In 2023 moet er een nieuw faunabeheerplan komen voor Flevoland. De provincie heeft in dat plan informatie nodig van de schade die er nu is. Momenteel melden boeren in Flevoland schade amper, mogelijk omdat dit niet opweegt tegen het gedoe van aanvragen.'


Uw inzet richt zich behalve op de agrarische ook op de recreatiesector. Welke ganzenoverlast heeft die?

'In Zeewolde moet het strand elke paar weken worden geruld vanwege de grote hoeveelheid poep in het zand. Ook is op sommige plekken de waterkwaliteit niet op orde. Dat moet worden geregistreerd bij de provincie. Alleen zo kun je laten zien dat er overlast is. Met de recreatiesector wil ik een monitor opzetten om de schade in beeld te krijgen, want daar hebben we nu geen goed beeld van.'


Wat is het einddoel van uw inzet?

'Een gezamenlijke aanpak voor het Randmerengebied, want nu ontbreekt de samenhang in de beheersplannen van Gelderland en Flevoland. Door het onderwerp nu te agenderen en bewustwording te versterken onder agrariërs in Gelderland én Flevoland, is dat in de toekomst misschien mogelijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer