Zeeuws ledenonderzoek naar klachten faunaschade

ZLTO Zeeland heeft alle leden een spoedenquête gestuurd over het melden van faunaschade. Aanleiding daarvoor zijn de aanhoudende klachten over registratie en afwikkeling door faunafonds BIJ12. Volgens bestuurder Hendrik-Jan ten Cate moet er nu echt iets veranderen.

Zeeuws+ledenonderzoek+naar+klachten+faunaschade
© Ruud Ploeg

De complexiteit van het aanvragen van een tegemoetkoming in faunaschade is sinds de digitalisering en de invoering van het behandelbedrag in 2014 een doorn in het oog van veel Zeeuwse ondernemers, terwijl het aantal dieren dat landbouwschade veroorzaakt in rap tempo toeneemt. Vooral ganzen en zangvogels zorgen voor veel overlast.

Zeeuwse ondernemers die een schadevergoeding willen indienen, klagen bij ZLTO over een gebruiksonvriendelijk systeem. Ook gaat het vaak mis als er een koppeling gemaakt moet worden met jagers die in een ander systeem moeten registeren. Gevolg is dat onnodig veel tegemoetkomingen worden afgewezen, veel ondernemers missen een totaaloverzicht.


Vertekend beeld

Volgens bestuurder en portefeuillehouder fauna Ten Cate doen ondernemers hierdoor minder vaak aangifte en ontstaat een vertekend beeld van de werkelijke schade die boeren ondervinden.

'De provincie kiest bewust voor een reactieve houding in plaats van proactief beleid. Wij vinden dat faunaschade die daardoor ontstaat, goed geborgd moet worden en op een fatsoenlijke manier moet worden afgehandeld. Daar is nu geen sprake van en dat zorgt voor veel chagrijn in de polder.'


Een werkbezoek van de gedeputeerden Jo-Annes de Bat (landbouw) en Anita Pijpelink (natuur) aan melkveehouder Peter Verbree in Zierikzee en fruitteler Jos Mesu in Nieuw- en Sint Joosland afgelopen zomer leidde niet tot oplossingen. ZLTO Zeeland wil daarom op korte termijn overleg met de provincie om een oplossing te zoeken voor deze problemen.


Statement maken

Om een goed beeld te krijgen van de actuele situatie en de aard van de klachten heeft ZLTO Zeeland een enquête gestuurd naar haar leden. 'Op deze manier hopen we meer inzicht te krijgen in het aantal en het soort klachten', vertelt Ten Cate.

De resultaten ervan wil ZLTO gebruiken ter onderbouwing van het statement naar de provincie. 'Het provinciebestuur moet niet denken dat het een probleem is van enkele telers. We willen dat het nu eens goed wordt geregeld.' ZLTO Zeeland verwacht op korte termijn een terugkoppeling te kunnen geven over de enquêteresultaten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer