LTO Noord Oost: Gelderse boeren lopen ganzenschadevergoeding mis

Boeren in foerageergebieden in Gelderland die komend voorjaar te laat zijn met het melden van ganzenschade of zich helemaal niet melden, kunnen geen aanspraak meer maken op een tegemoetkoming van de schade. De regels hiervoor zijn aangescherpt.

LTO+Noord+Oost%3A+Gelderse+boeren+lopen+ganzenschadevergoeding+mis
© Vidiphoto

'De afgelopen jaren is hier door BIJ12 coulant mee omgegaan en zijn veel percelen die te laat werden aangemeld alsnog handmatig getaxeerd', zegt Hans van Beuzekom, regiobestuurder van LTO Noord regio Oost. 'Dat is nu voorbij. Als je eenmaal bent geregistreerd, verloopt de taxatie automatisch. Maar daar moet je je dus wel voor aanmelden.'

Vorig jaar waren er 120 Gelderse boeren in ganzenrustgebieden die zich niet meldden om in aanmerking te komen voor automatische taxatie van ganzenschade. Van Beuzekom zegt dat de ervaring leert dat er gevallen zijn van 40.000 tot 50.000 euro schade per jaar per bedrijf binnen de ganzenrustgebieden.


'Schade melden loont'

Hoewel de niet-melders waarschijnlijk lagere schadebedragen hebben, loont het volgens Van Beuzekom om deze schade toch te melden. 'In Overijssel is voor tonnen meer aan voorjaarsschade getaxeerd, waardoor je je kunt afvragen wat die 120 hebben laten liggen.' Bovendien moeten boeren er volgens Van Beuzekom ook rekening mee houden dat de drogestofvergoeding ook telkens iets oploopt, met als gevolg dat bij eenzelfde schadeoppervlakte de uitkering ook hoger wordt.

Gelderse boeren die in aanmerking willen komen voor de automatische taxatie, kunnen zich sinds 1 november en uiterlijk tot 15 februari 2021 aanmelden bij het nieuwe systeem MijnFaunazaken. Boeren buiten de Gelderse foerageergebieden kunnen ook in aanmerking komen voor een vergoeding voor ganzenschade, maar zij kunnen geen aanspraak maken op automatische taxatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer