Ganzenschade stijgt, Friesland verhoogt eigen risico niet

Ganzen in Friesland hebben de afgelopen winter 10 procent meer schade aan grasland aangericht ten opzichte van de twee voorgaande winters. De schade komt uit op ruim 10 miljoen euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van BIJ12-Faunazaken.

Ganzenschade+stijgt%2C+Friesland+verhoogt+eigen+risico+niet
© Nieuwe Oogst

Voor het eerst sinds de nieuwe ganzenaanpak in 2017 is het doel om schade door ganzen jaarlijks met 5 tot 10 procent te verminderen niet gehaald, geeft de provincie aan.

Afgelopen winter waren er minder ganzen in Friesland dan voorgaande jaren. Ook het aantal hectares met grasschade is met 2 procent gedaald. Toch is er 10 procent meer schade aan grasland aangericht door ganzen dan de voorgaande twee winters. De provincie gaat het eigen risico van boeren niet verhogen.


Andere oorzaken

'Volgens ons beleid kunnen wij het eigen risico voor grondgebruikers verhogen als de schade omhoog gaat', zegt Gedeputeerde Klaas Fokkinga van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). 'Maar wij kijken natuurlijk ook naar andere oorzaken. Het lijkt erop dat de droogte in het voorjaar voor een groot deel van invloed is geweest op de grasschade door ganzen. Daar kunnen de boeren niet zoveel aan doen.'

FNP ziet dat het aantal verjagingsacties in de belangrijkste periode iets is toegenomen. 'Daarom vinden wij het niet redelijk om de boeren een hoger eigen risico op te leggen', aldus Fokkinga.


Schadevergoeding

Boeren met land buiten foerageergebieden zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het voorkomen en bestrijden van schade. Voor de schade die ganzen aanbrengen aan grasland ontvangt een boer schadevergoeding.

Wanneer de grasschade door ganzen ieder jaar met 5 tot 10 procent daalt, blijft de schadevergoeding buiten foerageergebieden 80 procent. Gebeurt dat niet, dan kunnen Gedeputeerde Staten besluiten het eigen risico voor de schade buiten foerageergebieden het jaar daarop te verhogen van 20 naar 50 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer