Ringseeder+en+Kverneland%2Drotorkopeg+%27een+gouden+koppel%27
Nieuws
© Kverneland

Ringseeder en Kverneland-rotorkopeg 'een gouden koppel'

De combinatie met een Kverneland-rotorkopeg maakt de Farmax Ringseeder tot een mooie machine. Kverneland noemt het 'een gouden koppel'.

De Farmax Ringseeder is een graszaaicombinatie die zich al heeft bewezen. De combinatie maakt het voor loonwerkers mogelijk om met een hoge capaciteit een egaal zaaibed te creëren. Bij gebruik van de Ringseeder is het niet noodzakelijk om eerst te ploegen of kilveren om een egaal zaaibed te creëren.

In het najaar van 2019 heeft Farmax de Ringseeder geïntroduceerd. Deze machine, ontwikkeld in samenspraak met loonwerkers, is gebaseerd op de Kverneland-rotorkopeg. Loonwerkers gaven aan dat zij een compactere zaaimachine wilden waarmee volvelds worden gezaaid voor de ringen. 'Deze wens had direct te maken met het feit dat zaaizaad goed wordt vastgelegd in de vochtlijn, wanneer dit voor de ringen gebeurd', zegt directeur Alfons Sleiderink van Farmax Metaaltechniek.


Compactheid

De machine heeft als voordeel dat het gewicht dicht achter de trekker zit gemonteerd. Hierdoor sleept de machine tijdens zaaiwerkzaamheden nauwelijks in de bochten. Deze compactheid in de montage is mogelijk door de parallelgeleiding die direct aan de kopeg is bevestigd.


De kopeg steunt hierdoor op de ringrollen. Dit is een goede oplossing die direct tot een beter zaairesultaat leidt. Het zaaigoed wordt door de hoge druk op de rollen dichter aangedrukt. Het zaad wordt in contact gebracht met de vochtige bodem, terwijl het bodemvocht rond het zaaigoed beter wordt vastgehouden.


Extra opties

De Ringseeder heeft als optie uitklapbare kantrollen. Het probleem dat loonwerkers graag opgelost wilden zien, waren zogenoemde 'rillen' tussen de werkgangen. De uitklapbare kantrollen van de Ringseeder zorgen voor een egaal en aaneengesloten zaaibeeld tussen de werkgangen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer