Farmax+introduceert+Farmax+Ringseeder+zaaicombinatie
Nieuws
© Farmax

Farmax introduceert Farmax Ringseeder zaaicombinatie

Naast de fabricage van spitmachines gaat Farmax zich ook bezighouden met zaaicombinaties voor kopeggen. De fabrikant introduceert daarom de Farmax Ringseeder.

Farmax heeft in het najaar van 2019 de Farmax Ringseeder ontwikkeld vanuit een marktvraag bij loonwerkers. Door die input uit de praktijk van loonwerkers heeft Farmax een zaaicombinatie weten te ontwikkelen die beter aansluit op de vraag vanuit de markt.

De Farmax Ringseeder is een compactere zaaimachine die volvelds zaait voor de ringen. Zaaien voor de ringen zorgt ervoor dat zaaizaad goed vast in de vochtlijn wordt vastgelegd. Dit stimuleert de opkomst, ook bij drogere omstandigheden. Een verdichtende egalisatiebalk realiseert het verdichte zaaibed.


Dubbele ringrollen

De Farmax Ringseeder verspreidt het zaaigoed voor de dubbele ringrollen door een zaaibalk. Dit gebeurt over de complete werkbreedte. De Ringseeder is met parallelgeleiding bevestigd aan de kopeg. Hierdoor steunt de kopeg op de ringrollen.

Het zaaigoed wordt door de hogere druk op de rollen dichter aangedrukt. Daardoor houdt de bodem het vocht rond het zaaizaad beter vast. Daarnaast wordt het zaad ook in contact gebracht met de vochtige bodem. De Ringseeder heeft als optie uitklapbare kantrollen. Deze zorgen voor een egaal zaaibed tussen de werkgangen wat beter in elkaar overloopt.


Sleept nauwelijks

De Ringseeder is door zijn parallelgeleiding compacter aan de kopeg gemonteerd. Hierdoor sleept de machine tijdens zaaiwerkzaamheden nauwelijks in de bochten. Ook heeft dit als voordeel dat het gewicht dichter aan de trekker is gemonteerd.

De ervaring van loonwerkers is dat klanten zelf de stoppel gemakkelijk inwerken met een cultivator, waarna zij met de zaaicombinatie het veld inzaaien. Daarnaast hoeft er niet per se eerst geploegd of gekilverd te worden om een egaal zaaibed te creëren.


Gewasresten

Een ander bijkomend voordeel is de manier van zaaien. Het zaaigoed valt tussen de kopeg en de ringrollen in, zonder dat hier een eg of kouter wordt gebruikt. Hierdoor worden gewasresten tijdens het zaaien niet meegenomen en wordt het zaaibeeld niet verstoord.

De eerste machine is inmiddels in gebruik bij Loonbedrijf de Weer in Bornerbroek. Daarnaast zullen dit najaar meerdere Ringseeders bij andere loonbedrijven in het veld te zien zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer