Mest%2D+en+pachtbeleid+mogelijk+controversieel+verklaard
Nieuws
© Twan Wiermans

Mest- en pachtbeleid mogelijk controversieel verklaard

De behandeling van de Nationale Eiwitstrategie, het mestbeleid en het pachtbeleid wordt mogelijk uitgesteld. De vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer wil deze onderwerpen controversieel verklaren.

Met het controversieel verklaren van onderwerpen wordt voorkomen dat het kabinet 'over zijn graf heen regeert'. Met andere woorden: dat het aftredende kabinet nog snel even voor de verkiezingen omstreden zaken regelt, zonder dat de kiezers eraan te pas komen. In de regel worden onderwerpen controversieel verklaard als ze politiek gevoelig liggen. Deze onderwerpen komen in zo'n geval niet op de Kameragenda totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.

De commissie behandelde woensdag een groslijst met onderwerpen. Uit deze lijst kozen zij de onderwerpen die nu ter stemming aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Als een meerderheid van de Tweede Kamer beslist dat de onderwerpen controversieel zijn, gaan ze van de agenda.


Het demissionaire kabinet mag van de commissie doorgaan met de uitvoering van de meeste onderwerpen. Naast de drie genoemde onderwerpen, is voorgesteld om de invoering van het systeem realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest (rVDM) per 1 januari 2021controversieel te maken, net als de vaststelling van de normen voor CO2-reductie in de glastuinbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer