Tweede+Kamer+debatteert+over+mestbeleid+Schouten
Nieuws
© Dirk Hol

Tweede Kamer debatteert over mestbeleid Schouten

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag met landbouwminister Carola Schouten over haar voorstellen voor een nieuw mestbeleid. LTO Nederland vindt dat de minister te veel inzet op generieke maatregelen.

Schouten schetste in september de contouren van haar nieuwe mestbeleid. Daarin moet de melkveehouderij grondgebonden worden en wordt voor intensieve sectoren ingezet op volledige mestverwerking. In gebieden waar de waterkwaliteit achterblijft, wil de minister kunnen ingrijpen in bouwplannen.

Het algemeen overleg over het mestbeleid is meerdere keren uitgesteld, maar vindt woensdag dan eindelijk plaats. Vanuit de land- en tuinbouw kwam veel kritiek op de voorstellen van de minister. LTO Nederland ziet veel meer in maatwerk op bedrijfsniveau dan in de generieke maatregelen die de minister voorstaat.


LTO Nederland heeft in aanloop naar het debat een position paper gedeeld met Schouten. Wat de belangenorganisatie betreft is goed bodembeheer het vertrekpunt voor het toekomstig mestbeleid. Deze is gericht op het sluiten van kringlopen en sturend op een bepaalde balans tussen aan- en afvoer op het bedrijf. Daarbij hoort ook het zoveel mogelijk effectief benutten van dierlijke mest en circulaire meststoffen.


Doelvoorschriften

Gezien de grote diversiteit in de agrarische sector vindt LTO dat generieke maatregelen plaats kunnen maken voor meer doelvoorschriften die per bedrijf op passende wijze kunnen worden ingevuld. Dit kan door het vakmanschap van boeren en tuinders centraal te stellen.

LTO denkt daarbij aan een bedrijfsspecifieke bemesting door een balansmethodiek, maar ook in bredere zin aan het gericht verminderen van af- en uitspoeling van nutriënten, verminderen van de emissie van broeikasgassen alsook het vastleggen van koolstof in de landbouwbodems.


Waterkwaliteitsdoelen

In haar position paper pleit LTO ervoor om de waterkwaliteitsdoelen naar individueel bedrijfsniveau te vertalen en de agrariër verantwoordelijk te stellen voor het behalen van de vastgestelde gebiedsdoelen.

Het algemeen overleg is woensdagmiddag vanaf 13 uur live te volgen via de website van de Tweede Kamer. VVD en CDA gaven al aan dat ze in de plannen van Schouten te weinig terugzien op het gebied van bodembeheer en evenwichtsbemesting. Wel juichen ze haar inzet op kunstmestvervangers toe.Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer