Handelswijze Schouten schandalig

Op klei- en veengrasland mag de sleepvoettechniek alleen bij temperaturen onder de 20 graden worden gebruikt. Dat is tegen de zin van Cumela.

Handelswijze+Schouten+schandalig
© Niels de Vries

De Nederlandse overheid heeft ingestemd met de derogatiebeschikking dat op klei- en veengrasland de sleepvoettechniek alleen bij temperaturen onder de 20 graden mag worden gebruikt. Cumela, de organisatie van loonwerk- en grondverzetbedrijven, is daar fel op tegen, omdat dit onze leden en hun medewerkers dwingt om bij nacht en ontij te werken.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft deze verplichting zonder mogelijkheid voor inspraak in de regelgeving opgenomen. Een schandalige actie die de politiek en belanghebbenden buitenspel zet.


Gewraakte extra voorwaarde

Wat is er gebeurd? Op 21 juli is de derogatiebeschikking met de gewraakte extra voorwaarde gepubliceerd. Kort daarop is een regeling gepubliceerd waarin deze voorwaarde in de regels over het gebruik van meststoffen is opgenomen.

Ongewild en onbewust hebben ondernemers de mestregels overtreden

Hans Verkerk, beleidsmedewerker Cumela

Bewust verplicht de minister werknemers in onze sector zo om 's nachts aan het werk te gaan. Want anders is het niet mogelijk om in de zomer tijdig alle mest op het land te krijgen. Werkgevers in onze sector moeten personeel volgend jaar in de zomer overdag naar huis sturen en 's nachts laten werken. Uren die ze dubbel moeten betalen en die zo leiden tot fors hogere kosten.


Ook de bewoners van het buitengebied, de dorpen en de randen van de steden krijgen te maken met nachtelijke overlast. Zij krijgen luidruchtige bemesters onder hun slaapkamerraam die de hele nacht mest aan het uitrijden zijn, omdat het overdag te warm is. En wat te denken van de effecten op de natuur? Hoeveel jonge hazen, konijnen en weidevogels zullen hierdoor worden doodgereden?


In regelgeving gefoezeld

Buitengewoon onfatsoenlijk is de manier waarop de nieuwe regel midden in de vakantie in de regelgeving is gefoezeld. Normaal worden op twee momenten in het jaar nieuwe regels van kracht. Deze regel is de volgende dag in werking getreden, zonder ondernemers in kennis te stellen. Ongewild en onbewust hebben ondernemers de mestregels overtreden.

Maar het gaat nog verder. De regels van de Meststoffenwet en het Besluit gebruik meststoffen zijn technische voorschriften. Bij het invoeren en wijzigen van deze voorschriften is het binnen de Europese Unie verplicht om de andere lidstaten vooraf te notificeren.

Daardoor krijgen de lidstaten drie maanden de tijd om te beoordelen of deze voorschriften niet tot handelsbelemmeringen leiden. Ook deze notificatie is overgeslagen. Volgens ons betekent dit zelfs dat de regels niet rechtsgeldig zijn.


Antwoord liet op zich wachten

Alle boeren die een derogatie hebben aangevraagd, hebben al ondertekend dat zij zich aan deze regel zullen houden. Toen Cumela daar op 11 augustus bij het ministerie vragen over stelde, duurde het tot 2 september voor daar antwoord op werd gegeven. Vlak voordat iedereen de derogatie had aangevraagd en ondertekend.

Een schandalige manier van handelen waar wij als brancheorganisatie een vieze smaak van in de mond hebben. Ondanks veelvuldig overleg is hier geen woord over gewisseld. Nog kwalijker: ondernemers worden opgezadeld met nachtwerk en hebben naast kalenderlandbouw nu ook nog te maken met temperatuurlandbouw. Waarmee we de sector nog meer regels opleggen en verder op kosten jagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  10 %
Meer weer