SGP wil stikstofwetgeving controversieel verklaren

De SGP in de Eerste Kamer wil de nieuwe stikstofwetgeving controversieel verklaren nu het kabinet is gevallen. Dat heeft SGP-senator Peter Schalk laten weten. Als een onderwerp controversieel verklaard wordt, wordt het in de huidige regeringsperiode niet verder behandeld.

SGP+wil+stikstofwetgeving+controversieel+verklaren
© DIRK HOL

De SGP heeft in de Tweede Kamer de stikstofwetgeving samen met de coalitie, SP en 50Plus juist aan een meerderheid geholpen. Deze wetgeving moet ervoor zorgen dat in 2035 bijna driekwart van de stikstofgevoelige natuur niet meer beschadigd wordt door stikstofneerslag. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden. Er zijn ook tussendoelen geformuleerd: in 2025 moet 40 procent van het stikstofgevoelige Natura 2000-areaal onder de kritische depositiewaarde liggen, in 2030 de helft.De SGP stemde in de Tweede Kamer in, omdat ook een aantal zaken juist in het voordeel van boeren geregeld wordt. Zo is nu wettelijk vastgelegd dat de PAS-melders en niet meldingsplichtigen voor 2023 gelegaliseerd worden. Ook wordt bij nieuwe stikstofregels voortaan gekeken naar de economische en sociale impact. Bovendien wordt gekeken of de doelstellingen realistisch zijn als blijkt dat veel stikstofdepositie wordt veroorzaakt door emissies vanuit de buurlanden.


Politiek gevoelig

Een woordvoerder van de SGP stelt dat desondanks de Eerste Kamerfractie, die bestaat uit twee personen, vindt dat deze regelgeving nu controversieel verklaard moeten. 'Gewoon omdat het controversieel is. Het ligt politiek heel gevoelig.' Of andere partijen in de Eerste Kamer er ook zo over denken, weet hij niet. 'In het verleden werd in zulke situaties vaak ook naar kleine fracties geluisterd. Tegenwoordig is ook dat gepolariseerd en is dat niet vanzelfsprekend.'


Bij vorige keren dat een kabinet demissionair was, werd in de Eerste Kamer de wetgeving in de meeste gevallen gewoon behandeld. De Eerste Kamer is namelijk 'minder politiek' van aard. Er wordt meer naar de technische aspecten van wetgeving gekeken.

De coalitie alleen heeft niet genoeg zetels in de Eerste Kamer. Met SP en 50Plus erbij is er een minieme meerderheid. Andere partijen hebben nog niet laten weten of ze vinden dat dit onderwerp controversieel verklaard moet worden. In de Eerste Kamer wordt daar waarschijnlijk dinsdag 26 januari over gestemd.


Geen vertraging

LTO Nederland heeft een brief aan de Eerste Kamer geschreven waarin ze senatoren oproept om de doelstelling voor 2035 uit de wet te halen. Die is volgens de belangenorganisatie voor boeren en tuinders niet haalbaar en daarom niet realistisch. Maar LTO wil ook geen vertraging in de legalisatie van PAS-melders en niet-meldingsplichtigen. Als de wet niet doorgaat, komt daar mogelijk ook vertraging in.

LTO acht de kans reëel dat na de verkiezingen een aantal goede dingen, die voor boeren geregeld zijn in het huidige voorstel, sneuvelen als de wet niet behandeld wordt. Partijen als FDF en Agractie willen juist wel dat de wetgeving van tafel gaat.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer