Actie tegen 'zinloze' drempelmaatregel

De Zeeuwse akkerbouwer Martijn van der Bijl is een actie gestart tegen de verplichte maatregel om drempels aan te leggen in percelen met ruggenteelten. Hij wordt daarbij ondersteund door LTO-vakgroep Akkerbouw.

Actie+tegen+%27zinloze%27+drempelmaatregel
© Nieuwe Oogst

Via sociale media, zoals Twitter en Facebook, wil Van der Bijl de zinloosheid van de aanleg van drempels voor het tegengaan van afspoeling van mineralen op percelen met ruggenteelten aankaarten. 'Het probleem met zinloze maatregelen is dat het resulteert in nog meer nieuwe maatregelen omdat het gewenste effect op in dit geval de waterkwaliteit uitblijft', verklaart de akkerbouwer.Van der Bijl heeft in Zonnemaire op Schouwen-Duiveland een akkerbouwbedrijf in maatschap met zijn vader. Als ondernemer zegt hij in zijn bedrijfsvoering te streven naar logische oplossingen die verklaarbaar en ook meetbaar zijn. In dat kader vindt hij het verbazingwekkend dat de overheid een maatregel wil instellen voor een probleem dat volgens hem niet bestaat en waarvan bovendien de meerwaarde niet is aangetoond.


Nauwelijks sprake van afspoeling

Na Kamervragen over de voorgestelde wetswijziging om de drempels aan te leggen en de reactie daarop van landbouwminister Carola Schouten is Van der Bijl zich in de kwestie gaan verdiepen. Allereerst stelt hij dat er nauwelijks sprake kan zijn van afspoeling van regenwater op vlakke percelen. 'Als het regent, dan stroomt het water niet via de bovenkant van een perceel de sloot in, maar zakt het door infiltratie weg in de bodem. De afvoer loopt via de drainage.'


In haar antwoorden op vragen over de nut en noodzaak van de drempels stelt de minister dat wetenschappelijk is aangetoond dat er een positief effect is op de waterkwaliteit. Maar het bewijs daarvoor rammelt volgens Van der Bijl.

'De overheid verwijst naar onderzoek in Zuid-Limburg waar drempels zijn getest om erosie tegen te gaan. Verder is een rekenmodel ontwikkeld op basis van afspoeling op vlakke percelen met mais en grasland. Het bijbehorend rapport vermeldt zelfs dat het model niets zegt over ruggenteelten en dat er dus sprake is van een kennishiaat.'


Politiek bereiken

Van der Bijl hoopt met zijn actie de politiek te bereiken. Hij krijgt daarbij steun van LTO-vakgroep Akkerbouw. Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw zegt dat LTO al vanaf het begin ageert tegen drempelmaatregel. 'Het is duidelijk dat het effect beperkt is of niet bekend en dat de maatregel alleen maar zorgt voor extra kosten. Als alternatief hebben wij de bewerking van land met een woeltand voorgesteld om de infiltratie van regenwater te stimuleren.'

Van Wenum is wel aangenaam verrast over de vrijstelling die de biologische sector dinsdag heeft gekregen voor het aanleggen van de drempels in verband met de aandacht die deze sector heeft voor de bodemkwaliteit. Maar hij vindt het onbegrijpelijk dat reguliere telers die hun bodem op eenzelfde wijze verzorgen, deze vrijstelling niet krijgen. 'Dat riekt naar rechtsongelijkheid', stelt de akkerbouwvoorman.
Ronduit zorgelijk

Van Wenum noemt verder de constatering van Van der Bijl dat de wetenschappelijke onderbouwing voor de verplichte drempelmaatregel niet op orde is, ronduit zorgelijk. 'Het kan dan ook geen verrassing zijn dat het draagvlak voor dit beleid op de kleigronden nihil is. Het is goed dat de overheid daarop wordt gecontroleerd en ook mooi dat individuele ondernemers ons daarin steunen.'

Volgende week wordt in een verslag van een algemeen overleg (VAO) in de Tweede Kamer het toekomstig mestbeleid en daarbij ook de aanleg van drempels tussen de teeltruggen besproken. Van Wenum zegt dat LTO haar zorgen tijdig en zorgvuldig heeft overgebracht naar een aantal Kamerleden. Het is nu aan de politiek om op basis van deze zorgen en signalen met een motie te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer