Provincie+Zeeland+ziet+perspectief+voor+luzerneteelt
Nieuws
© Twan Wiermans

Provincie Zeeland ziet perspectief voor luzerneteelt

Luzerneteelt scoort uitstekend als het gaat om klimaat en milieu en verdient daarom aandacht in het Nationaal Strategisch Plan, de uitwerking van het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Dat blijkt uit onderzoek van CLM Onderzoek en Advies in opdracht van provincie Zeeland en Groenvoederdrogerij Timmerman. CLM Onderzoek en Advies onderzocht hoe luzerne een rol kan spelen in het toekomstig Europese landbouwbeleid, dat in 2023 zal ingaan.

Het rapport werd op 25 januari aangeboden aan Jo-Annes de Bat (CDA), gedeputeerde voor landbouw in Zeeland, door Peter Leendertse van CLM, die het onderzoek heeft geleid. De Bat: 'Als provincie zullen we ons, met andere provincies, inzetten om luzerne een onderdeel te laten worden van het Nationaal Strategisch Plan. Daarmee komen er mogelijkheden om subsidie te krijgen om luzerne breder in te zetten voor een volhoudbare landbouw.'


Akkerbouwmatig

Nieuw is luzerne zeker niet. Al jarenlang wordt deze vlinderbloemige plant op 7.000 tot 8.000 hectare geteeld, waarvan driekwart akkerbouwmatig en de rest door veehouders, vaak in een mengteelt met gras en klaver. Als eiwitgewas van eigen bodem past het prima in het rantsoen van paarden, koeien, pluimvee en huisdieren. Akkerbouwmatig verlopen de teelt en oogst meestal in samenwerking met groenvoederdrogerijen.

De nieuwe doelstellingen van het landbouwbeleid op het gebied van gezonde bodem, klimaat, biodiversiteit en gewasbescherming plaatsen luzerne opnieuw in de schijnwerpers. De broeikasgasemissie van de luzerneteelt is tot wel tien keer lager dan van grasteelt, vooral omdat luzerne zelf stikstof bindt en geen stikstofkunstmest nodig heeft.


Klimaatvoetafdruk

Ook vergeleken met andere akkerbouwgewassen als aardappelen en tarwe emitteert luzerne weinig. Het drogen van luzerne kost wel energie en draagt bij aan de broeikasgasemissies, al is die klimaatvoetafdruk de afgelopen decennia door procesverbeteringen al met 40 procent verkleind ten opzichte van 1990.


Luzerne, als twee- of driejarig rustgewas in een akkerbouwplan, wortelt zeer diep en levert zo een belangrijke bijdrage aan zowel de CO2-vastlegging als aan een gezonde bodembiologie. Bovendien is luzerne weinig ziektegevoelig en komen er nauwelijks plagen in voor waardoor chemische gewasbeschermingsmiddelen minimaal nodig zijn. Als luzerne voor de vergroening wordt geteeld, is chemische gewasbescherming zelfs verboden.


Biodiversiteit

Ook op andere thema's, als bemesting en waterverbruik, scoort luzerne beter dan gras, stelden de onderzoekers vast. De biodiversiteit, een ander belangrijk thema in het nieuwe landbouwbeleid, is gediend bij de teelt van luzerne. Het biedt, mits niet te vaak gemaaid en ten minste één keer (maar soms ook vaker) in bloei komt, een goede leefomgeving voor vogels, vlinders en bijen. Ook blijft bij een twee- of driejarige luzerne teelt de bodem het hele jaar bedekt, wat ook positief is voor de biodiversiteit.

De onderzoekers van CLM stelden evenwel vast dat de telers van luzerne al deze voordelen nog onvoldoende tot waarde kunnen brengen, terwijl dat maatschappelijk gezien gewenst is. Het is daarom zaak om vanuit de markt de vraag naar luzerne te stimuleren, bijvoorbeeld door het stimuleren van luzerne als eiwitbron in veevoeding.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer