Luzerne als natuurlijke rustgever in stallen

Het gebruik van een veilig ruwvoer als luzerne blijft toenemen in de pluimvee- en varkenshouderij. Luzerne geeft extra afleiding en prikkelt kippen- en varkensdarmen. Tijdens het verstrekken zijn de dieren beter te observeren. De vraag is of ruwvoer bijvoeren een blijvertje is.

Luzerne+als+natuurlijke+rustgever+in+stallen
© Twan Wiermans

Luzerne maakt een opmars in de veehouderij. De diervoederindustrie is een grootafnemer van het eiwitrijke ruwvoer dat wordt ingezet in de melkvee- en kalverhouderij. Ook pluimvee- en varkenshouders ontdekken steeds meer de waarde van het voedermiddel.

Luzerne is een effectief en veilig alternatief voor verrijkingsmateriaal. Veilig, omdat het gewas van Nederlandse bodem kunstmatig wordt gedroogd. Schimmels en kiemen krijgen geen kans omdat ze afgedood worden door de hoge temperaturen in drogerijen.

Beter Leven

Effectief afleidingsmateriaal is gedroogde luzerne eveneens. Balen luzerne zijn niet voor niets in steeds meer leg- en vleeskippenstallen van het Beter Leven-concept te vinden.

Claudia Bankras van Grasdrogerij Hartog in Lambertschaag - 1.000 tot 1.200 hectare luzerne op contract - stelt dat luzerne kippen en varkens niet alleen een beter leven bezorgt; het vezelrijke materiaal prikkelt ook de darmen en het stimuleert de vertering.

Extra buikvulling

De extra buikvulling geeft dieren meer rust. Bij problemen met pikkerij of bijterij geven dierenartsen vaak het advies, ook al produceren die veehouders niet volgens het Beter Leven-concept, om luzerne in te zetten.

Omdat varkensstallen dichte vloeren hebben, is het voeren van luzerne eenvoudig. Het organische materiaal is telkens 'nieuw', zodat de dieren graag in de benen komen, vertelt Jan-Pieter Timmerman van de gelijknamige groenvoederdrogerij in Kortgene met 2.600 hectare luzerne op contract.

Hulpmiddel

Luzerne is een hulpmiddel voor varkenshouders om de gezondheid van hun dieren beter te controleren. Vezels geven dieren rust, maar het verstrekken zelf brengt ook een bepaalde rust in de bedrijfsvoering.

Luzernemixen geven vleesconcepten ook meerwaarde mee. Grasdrogerij Hartog stelt een speciaal mengsel samen voor de varkenshouders in het Frievar-concept. Timmerman levert de met zonnebloemolie verrijkte luzerne aan varkenshouders die produceren in het Keten Duurzaam Varkensvlees-concept.

Prijs

De toenemende vraag naar luzerne vanuit de intensieve sectoren heeft volgens beide drogerijwoordvoerders niet tot prijsstijgingen geleid. Tegenover de stijgende vraag vanuit de pluimvee- en varkenshouderij is het in de rundveehouderij iets rustiger geworden.

Jojoën met prijzen werkt voor niemand makkelijk. Daarom houdt Timmerman de marktprijzen van luzerneproducten al vier jaar stabiel. Rust regeert, terwijl toch steeds meer varkens en kippen van de natuurlijke rustgever profiteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer