%27Enthousiast+over+wortelkracht+luzerne%27
© Willem Dijkema

'Enthousiast over wortelkracht luzerne'

Rob Simmons, docent bodem van Universiteit Cranfield, is enthousiast over de kracht en snelheid waarmee luzerne wortelt.

Simmons liet tijdens de Open Field Days, vorige week in Enhuizen, een bodemprofiel zien van een veld waarop zeven maanden luzerne groeide. 'Ongelofelijk dat een gewas zo snel en krachtig wortelt.'

Hij en enkele collega's waren op uitnodiging van zaadfirma Seminis aanwezig om het belang van een goede bodemstructuur te laten zien.

1,20 diep

In de profielkuil liet Simmons zien dat de diepste wortels tot zeker 1,20 meter gingen. 'Belangrijk is de kracht van de wortels. Ze zuigen in de eerste laag het water op, groeien in dikte en 'cracken' de bodem open. Daardoor komt er structuur en lucht in de bodem.'

Elders op het proefveld van Seminis lieten bodemdeskundigen zien hoe water in een koker, geplaatst op de bouwvoor snel leeg liep.

Ploegzool

Maar in een zelfde koker op de ploegzool stond het water na drie uur nog steeds op het zelfde niveau. 'Hier zou een voorgewas als luzerne waarschijnlijk voor een betere structuur van de bodem zorgen', stlede Simmons.

Seminis gaat kijken of ze volgend jaar de beworteling van andere voorgewassen en groenbemester kunnen laten zien.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer