Stikstoftoevoer+naar+biologische+grond+in+Belgi%C3%AB+uitdaging
Nieuws
© Koos van der Spek

Stikstoftoevoer naar biologische grond in België uitdaging

Het biologische areaal in België en in Frankrijk groeit sterk. Toch vertegenwoordigt biologisch slechts 1 procent van de totale oppervlakte landbouwgrond in Vlaanderen. De noodzakelijke stikstoftoevoer vormt namelijk een uitdaging.

In de akkerbouw en groenteteelt bieden vlinderbloemigen mogelijks soelaas, want zij dragen bij aan de bodemvruchtbaarheid en de stikstofvoorziening. In het Interreg-project SymBIOse bekijken Vlaamse, Waalse en Franse partners gezamenlijk naar de teelttechnieken van vlinderbloemigen, hun plaats in de gewasrotatie en zoeken ze naar economische meerwaarde.

Stikstoftoevoer is noodzakelijk voor een goede teelt. Vlinderbloemigen in het teeltplan kunnen een oplossing bieden, want die leveren stikstof voor de volgteelten en dragen bij aan de bodemvruchtbaarheid. Dankzij hun voordelen voor landbouw en milieu zijn vlinderbloemigen de motor van biologische systemen.

Keten ontwikkelen

Maar de commercialisering vlinderbloemigen blijkt moeilijk te zijn. Een keten van biologische vlinderbloemigen ontwikkelen is lastig. Mogelijk kan die keten een antwoord bieden op de vraag naar lokale plantaardige eiwitten voor zowel menselijk als dierlijk gebruik.

Vandaag is soja de voornaamste bron van plantaardige eiwitten. De tropische plant is moeilijk te telen in West-Europa en wordt dan ook ingevoerd uit de VS en Brazilië. De alternatieven voor de biologische plantaardige eiwitten zijn beperkt.

Afzet

Het project SymBIOse gaat op zoek naar een nieuwe keten van biologische vlinderbloemigen. Gekeken wordt of er een biologische luzerneketen is te ontwikkelen. Bij de afzet wordt gedacht aan diervoeder en menselijke toepassingen. Zo zou luzerne de soja van Europa kunnen worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer