Helft Tsjechisch winkelschap uit eigen land

Het parlement van Tsjechië heeft besloten dat alle grote supermarkten meer nationale voedselproducten in hun winkelschappen moeten uitstallen. Over twee jaar moet meer dan de helft bestaan uit Tsjechische producten en over zes jaar driekwart. Daarmee raakt de regering in Praag vrijwel zeker in conflict met de Europese Unie die concurrentievervalsing verbiedt.

Helft+Tsjechisch+winkelschap+uit+eigen+land
© Dirk Hol

De nieuwe regeling is van toepassing op alle voedingsmiddelen die in Tsjechië worden geproduceerd. Het betreft ongeveer 120 van de huidige ruim 15.000 aangeboden producten. De Tsjechische landbouwminister Miroslav Toman zei dat burgers best een 'beetje nationalistisch' mogen zijn bij het winkelen en dat ze vooral regionale producten zouden moeten eten. Hij hekelde dat veel Tsjechen Duitse melk in hun koffie gieten in plaats van Tsjechische melk.

De Tsjechische oppositie omschrijft de maatregel als volkomen absurd, omdat het in de praktijk neerkomt op beperking van import en het duurder maken van voedsel. Het is nog niet duidelijk of de Europese Commissie juridische stappen tegen de wet zal ondernemen. Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen zouden al in een brief hebben aangekondigd dat zij de geplande wet als discriminerend beschouwen voor buitenlandse producenten.


Protectionistische maatregelen

Een woordvoerder van de Europese Commissie gaf toe dat de bevordering van regionale voedselproductie over het algemeen is toegestaan. Maar dit mag niet ten koste gaan van andere EU-landen. Protectionistische maatregelen en discriminatie van producten uit de EU-partnerlanden moeten worden vermeden.

Een van de grootste voedselproducenten van Tsjechië is Agrofert, een conglomeraat van onder meer landbouw-, chemie-, voedselverwerkings- en mediabedrijven dat eigendom was van premier Andrej Babis, totdat hij het bedrijf drie jaar geleden in trustfondsen onderbracht. De EU heeft vastgesteld dat de premier desondanks de indirecte controle over het concern behoudt. Babis was niet aanwezig bij de stemming van 20 januari en zei tegen persbureau Reuters dat hij tegen de wetgeving was.


Andere EU-landen

Het Tsjechische wetsontwerp sluit aan bij pogingen van enkele andere EU-landen om hun binnenlandse producten een concurrentievoordeel te geven, bijvoorbeeld via een nationaal label van oorsprong.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer