Zwitsers stemmen plannen voor 'eerlijk voedsel' weg

Een referendum over het verduurzamen van de voedselketen is in Zwitserland uitgelopen op een 'nee' van de bevolking. De angst voor hogere voedselprijzen, leidde ertoe dat veel stemmers op hun mening wijzigden.

Zwitsers+stemmen+plannen+voor+%27eerlijk+voedsel%27+weg
© Marc van der Sterren

Tijdens het referendum van afgelopen zondag konden Zwitsers hun mening geven over voorstellen voor een duurzamere en meer lokale voedselketen. Uiteindelijk stemden meer dan 60 procent van de kiesgerechtigden tegen de plannen.

Stemmers kregen onder meer de vraag voorgelegd of de overheid meer zou moeten investeren in duurzame en diervriendelijke producten. Ook verzochten de aanvragers van het referendum om meer overheidssteun voor boeren familiebedrijven.

Invoerheffingen

Een ander voorstel ging over duurzame standaarden waaraan geïmporteerd voedsel zou moeten voldoen. Producten die niet voldoen zouden met invoerheffingen belast moeten worden. Etiketten zouden meer informatie moeten gaan bieden over de oorsprong van producten.

In aanloop naar het referendum leken voorstanders een meerderheid te hebben. Waarschuwingen van de overheid dat veel voorstellen onuitvoerbaar zijn en van supermarktketens dat de voedselprijzen zouden stijgen, deden de peilingen omslaan.

Gevaarlijk

De Zwitserse minister van Economische Zaken Johann Schneider-Ammann noemde de voorstellen zelfs 'gevaarlijk', omdat ze zouden kunnen leiden tot hogere tarieven en andere maatregelen door handelspartners.

De Zwitsers krijgen nog een kans om hun mening te geven over het voedselbeleid van het land. Nieuwe referenda over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de intensieve veehouderij zijn in de maak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer