Voedseltop levert meer onderling begrip op

Ruim vierhonderd Brabanders sparden dinsdag tijdens de Voedsel1000 in Congrescentrum 1931 in Den Bosch over de toekomst van het voedselsysteem in de provincie. Een van de thema's die werden besproken, kwam van biologisch melkgeitenhouder Gerrit Verhoeven uit Biezenmortel.

Voedseltop+levert+meer+onderling+begrip+op
© Twan Wiermans

Doel van provincie Noord-Brabant, organisator van de middag, was om met verschillende partijen te praten over de uitdagingen van ons voedselsysteem. Die zijn er voldoende: van een veranderend klimaat en een vruchtbare bodem tot een schonere lucht. Maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat er voldoende en gezond voedsel wordt geproduceerd dat goed is voor mens, dier en omgeving.

Volgens Verhoeven is de dialoog de beste weg om nader tot elkaar te komen. Hij spreekt van een geslaagde bijeenkomst. 'Als boeren krijgen we vaak het gevoel dat we niet meer worden gewaardeerd, maar ik heb gemerkt dat niet iedereen tegen de landbouw is. In tegendeel, het merendeel van de mensen wil dat de landbouw behouden blijft.'

Betere beloning

Hoe? Daar hadden de deelnemers duidelijke ideeën over. De groep met het beste toekomstplan pleitte voor een betere beloning voor boeren. De rol van de supermarkten is te groot, de macht in de keten moet beter worden verdeeld, was de boodschap.

Een van de thema's die besproken werden, 'volhoudbaarheid', was door Verhoeven naar voren gebracht. 'Volhoudbaarheid draait om een omgeving waarbij de landbouw in balans is met de bodem en omgeving.' Aan tafel bij Verhoeven – onder wie een aantal burgers, een politicus, een student, iemand van de GGD en twee boeren – ging het dan ook over de ruimtelijke indeling van de omgeving.

Grenzen

Verhoeven: 'De een wil meer natuur, de ander meer industrie, stad of landbouw. Iedereen loopt tegen de grenzen in onze ruimte aan. Brabant kenmerkt zich van oudsher door haar verwevenheid. Als we elkaar ruimte gunnen, kunnen nieuwe mogelijkheden ontstaan.'

De Voedsel1000 krijgt de komende maanden een vervolg. Een aantal deelnemers, onder wie Verhoeven, gaat alle ideeën uitwerken tot concrete voorstellen. In juni volgt een voedselraad die moet leiden tot een Brabants voedselbesluit.

De melkgeitenhouder heeft er vertrouwen in dat ze er wel uit komen met elkaar. 'De bijeenkomst heeft in elk geval gezorgd voor meer onderling begrip. We horen allemaal thuis in het Brabantse landschap. Dat betekent dat we met elkaar naar oplossingen moeten zoeken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer