Nutri-Score moet Nederlanders doen afvallen

Nutri-Score is het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) aan de Tweede Kamer gemeld. Het moet Nederlanders helpen af te vallen.

Nutri%2DScore+moet+Nederlanders+doen+afvallen
© Twan Wiermans

Uit Nederlands consumentenonderzoek blijkt dat uit drie voedselkeuzelogo's de Nutri-Score het beste hielp om gezonde keuzes te maken. Met dit logo op de voorkant van voedselverpakkingen kan iedereen bijvoorbeeld verschillende varianten van ontbijtgranen, diepvriesmaaltijden of broodbeleg snel en simpel vergelijken.

Hoewel Nutri-Score goed werkt, wijst onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum uit dat het op onderdelen niet altijd aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Dat moet verbeteren, schrijft Blokhuis, voordat Nederlandse voedselproducenten het op hun verpakkingen kunnen zetten.

Het nieuwe Nutri-Score-logo voor voedingsmiddelen.
Het nieuwe Nutri-Score-logo voor voedingsmiddelen. © Ministerie VWS

Een internationaal comité van wetenschappers - ook met Nederlandse inbreng - gaat daar mee aan de slag. Medio 2021 zou dit afgerond moeten zijn. Invoering van een voedselkeuzelogo is een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.

Overgewicht

Overgewicht is één van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment: een op de twee Nederlanders heeft overgewicht. Terugdringing van overgewicht is daarom één van de centrale onderwerpen in het Nationaal Preventieakkoord. Daarin hebben zeventig organisaties afspraken gemaakt voor een gezonder Nederland.

'De gezonde keuze makkelijker maken, dat is steeds onze inzet geweest. Daarin maken we nu een grote stap. Ik heb voor Nutri-Score gekozen, omdat blijkt dat dit logo de consumenten in het onderzoek het beste hielp om gezondere keuzes te maken. Ook bij consumentenonderzoek in Duitsland kwam het logo als beste uit de bus. Hiermee sluiten we aan bij een logo dat ook internationaal steeds prominenter te zien zal zijn. Als Nederland importeren en exporteren wij natuurlijk veel eten, dus dat is mooie bijvangst', schrijft de staatssecretaris.

Frankrijk

Nutri-Score is een wetenschappelijk voedselscoresysteem uit Frankrijk. Onder regie van de Franse overheid hebben wetenschappers het systeem opgezet. Inmiddels hebben ook België, Duitsland, Zwitserland, en Spanje voor Nutri-Score gekozen. Nu steeds meer landen dit logo invoeren, wil de Franse overheid van Nutri-Score een systeem maken dat internationaal beheerd wordt en geadviseerd wordt door een onafhankelijk wetenschappelijk comité.

In Nederland zullen de supermarkten snel overgaan tot invoering van het nieuwe logo, zegt CBL-directeur Marc Jansen. 'Wat ons betreft wordt Nutri-Score zo snel mogelijk ingevoerd. Veel supermarkten staan al in de startblokken om het logo te gaan voeren op de verpakkingen en in hun webshops. Vanuit het buitenland zullen bovendien al vlot producten binnen komen met een Nutri-Score op de verpakking. Dit maakt de noodzaak van snelle invoering nog groter.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer